Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Mucanje kod male dece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Danijela23

21.02.2011. 16:15

Poštovana dr,
imam problem koji me svakim danom sve više brine. Naime, imam devojčicu staru 30 meseci. Primetila sam da muca. Već mesec dana ima problema sa mucanjem pri izgovoru nekih reči. Ne dešava se uvek, ali se dešava često. Trudi se da izgovori pravilno neku reč ali ne može. Od skora je počela i da šapuće, tj. kad krene da muca počinje i da gubi glas koliko sapliće jezikom. To otprilike izgleda ovako : k,k,k,k,k, ko,ko, ko, koliko. Inace, niko u porodici nema takvih problema. Ona je jedna pričalica, ima solidan fond reci, sklapa rečenice, bez problema možemo da razumemo o čemu nam priča ali ponekad je prisutno i mucanje. Ide u vrtić, veoma je aktivna, voli da se igra sa decom, nije problematično dete. Dobila je i pre devet meseci sestru, ali ja ne primećujem neke znake ljubomore. Mogu reći da je lepo prihvatila bebu, mi kao roditelji smo se potrudili da je ne zanemarimo, uvek dovoljno pažnje i jednoj i drugoj posvetimo. Lepo se igra sa sestrom, pokazuje joj igračke, daje joj zvečke, peva joj pesmice...
Zanima me kako da joj pomognem da mucanje prestane, kako da se postavim kad počne da muca? I žašto se javlja mucanje, da li ja kao roditelj negde grešim?
Unapred hvala!

Hana Hrpka, prof. psih.

23.02.2011. 23:55

Poštovana,

najprije bi Vam se željela zahvaliti što ste se ovim putem obratili za pomoć.

Razumijem da Vam je teško i da ste zabrinuti za svoju djevojčicu. Kao roditelj promatrate svoje dijete, poznajete ga i shvaćate kada nešto nije u redu. Napomenuli ste da je djevojčica urednog govorno- jezičnog razvoja, druželjubiva, uživa u igri sa sestrom, međutim, uzroci mucanja još nisu do kraja razjašnjeni. Između druge i treće godine djetova života, može se javiti tzv. fiziološko mucanje. U ovom periodu govor se intenzivno razvija i još uvijek nije automatiziran pa se mogu javiti zastajkivanja, ponavljanja glasova, slogova ili riječi. Obzirom na to da Vaša djevojčica ima 30 mjeseci, vjerojatno se nalazi u ovoj prolaznoj razvojnoj fazi. Nemojte dijete zbog toga grditi ili ga ispravljati, govorite uvijek tečno, razgovjetno. Uvijek joj dajte dovoljno vremena da izgovori što želi, bez požurivanja te ju slušajte sa zanimanjem. Nemojte pred njom pokazivati da se brinite i osigurajte joj ugodnu atmosferu kao i dosada. Najčešće fiziološko mucanje u normalnim okolnostima nestaje.
No ako ste i dalje zabrinuti ili ako se situacija s vremenom ne popravi, savjetujem Vam da se obratite logopedu. Uputnicu za logopeda možete tražiti od djetetovog pedijatra.

Ako se nalazite u Hrvatskoj i ako imate još nekih dodatnih pitanja vezanih uz podršku i savjete u odgoju djeteta, možete se i obratiti anonimnoj i besplatnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 ili na chat na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Srdačan pozdrav!

Hana Hrpka, prof.

TV Branka

04.09.2011. 17:05

Postovana,
javljam Vam se sa slicnim problemom. Imam decaka od 2 godine i 4 meseca. Muca od 9. jula, dakle vec dva meseca. Pocelo je iznenada, bez nekog povoda koji sam primetila. On je vedar, otvoren, drustven, jezicki i motoricki vrlo napredan. Ima i stariju sestru pa su ceste svadje i nase "intervencije". U pocetku je, rekla bih, bilo gore nego sada: sa bezglasnim pokretom usana, saputanjem, beskrajnim produzavanjem vokala i snizavanjem tona, njegovim primecivanjem i nerviranjem ("ne mogu kazem, kako to kazem"blunk. Svugde smo ga vukli. Oni logopedi kod kojih sam osetila da ne zele da samo uzmu novac, smatraju da ce proci, da pustimo. Ali traje. A mi nista ne radimo. Ja umirem od tuge. SA decom ulazem sve svoje napore da ostvarim privid vesele atmosfere, ali kad nisu uz mene samo placem. Imali smo u 2-3 navrata po par "dobrih" dana u kojima je zamuckivao redje. Nema to veze ni sa cim, sa nekim uzbudjenjem, umorom ili slicno. JEdnostavno se pojave ta kratkotrajna poboljsanja. Pa opet. Zamuckuje u skoro svim recenicama, kad govori spontano. U vise reci jedne recenice, ne samo na pocetku recenice. Ponekad ponavlja slogove po 2-3 puta, a ponekad i vise puta.
Molim Vas, pomozite mi. Moze li ovo biti fiziolosko? Koliko vremena moze trajati? Kada je vreme za tretman? Postoji i nasledna sklonost.
Mnogo Vam hvala unapred.

Hana Hrpka, prof. psih.

09.09.2011. 19:50

Poštovana,
željela bih Vam se zahvaliti što ste se ovim putem obratili za pomoć.
Primjećujem da Vam je teško zbog mucanja koje ste u posljednja dva mjeseca uočili kod svog dječaka i drago mi je što tražite pomoć. Vjerujem da Vam nije lako nositi se s ovom situacijom jer kao majka svojoj djeci želite sve najbolje i svi njihovi problemi utječu i na Vas. Čini mi se da ste razočarani odnosom stručnjaka prema Vama i Vašem sinu. Nažalost, oni se ponekad ne ponašaju onako kako bi trebali, a to je biti Vam na raspolaganju, pružiti podršku i pomoći.
Napomenuli ste da je Vaš sin tipičan dvogodišnjak, veselo dijete koje se uredno razvija i ima normalan odnos sa sestrom. Vaš dječak ima 2g. i 4 mj. Kao što ste i sami spomenuli, u ovom razdoblju javlja se fiziološko ili razvojno mucanje. Dijete u ovom razdoblju usvaja veliki broj riječi, počinje ih koristiti te se zbog nespretnosti javljaju ponavljanja ili zastajkivanja. Ono što Vi kao roditelj možete učiniti za svog sina jest omogućiti mu ugodno okruženje, ne pokazivati svoju zabrinutost, ne dopustiti mu da misli da je njegovo mucanje loša navika kako ne bi počelo doživljavati govor kao neugodu. Nemojte ga koriti, ubrzavati, ispravljati, govorite polaganije, koristite jednostavne riječi, dajte mu onoliko vremena koliko mu je potrebno. Pokažite mu da Vas zanima sve ono što Vam govori, igrajte se s njim i sestrom.
Fiziološko mucanje s vremenom prođe, a prolazak se ne može predvidjeti, ovisi o djetetu. Kažete da u Vašoj obitelji postoji i nasljedna sklonost mucanju pa smatram da bi bilo dobro, ukoliko se mucanje i dalje nastavi, pronaći logopeda kojem ćete vjerovati i uz koje će se vaše dijete osjećati ugodno. Također, možete se obratiti i Vašem pedijatru da isto provjeri što se može učiniti, a i tražiti od njega da Vas uputi određenom logopedu.
Ukoliko imate još pitanja, možete nam se ponovno obratiti putem foruma.
Također, ako imate dodatnih pitanja vezanih uz razvoj djeteta možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom do 9 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

TV Branka

10.09.2011. 13:40

Od sveg srca Vam hvala. Svaka utesna rec je neprocenjiva...

kalita

04.01.2012. 21:40

I ja imam sličan problem kod dječaka od 30 mjeseci ( s tim da u široj obitelji imamo članova koji mucaju,jako).
Počelo je u lipnju,kada smo skidali pelene i mislila sam da je to reakcija na novu situaciju. Prestalo je nakon nekoliko tjedana. Zatim se opet vratilo pri polasku u vrtić,promjenili smo vrtić nako prvog tjedna ( ne radi mucanja) i od tada ne prestaje.(ustvari,mogu čak reći da je gotovo prestalo kad je bio na "praznicima"-nekoliko dana za blagdane nije išao u vrtić), ali primjećujem već nakon dan dva vrtića,povratak na staro.
Izgleda ovako Idemo na i-i-i-i (grimasa ,zatvara oči) igralište -ponekad čak ovako: Idemo na i-i--i...u park. happy(kad vidi da mu teško ide,zamjeni sa nekom drugom riječi.)

Progovorio je vrlo rano. Vrlo lijepo slaže rečenice (Bravo mama. Dobro si se toga sjetila. To je odlična ideja.) ima vrlo raznolik vokabular (redovito čitamo slikovnice, priče...).Izuzetno je društven,ma normalan dvo-trogodišnjak .
Suprug i ja isključivo brinemo za njega (nemamo baka servis), odnosi i familiji su dobri,normalni. Kod razgovora uspostavljamo kontak očima,govorimo malo sporije ,razovijetno ,negdje sam čitala da pomažu igre plastelinom, lego,voda...a sve to radimo.

Trebam li se zabrinuti?? (Nismo još bili kod logopeda)
Ne znam do kada čekati.

Lijepi pozdrav

Hana Hrpka, prof. psih.

09.01.2012. 17:00

Draga mama,
hvala Vam što ste se ovim putem obratili za pomoć.
Vjerujem da ste zabrinuti zbog situacije u kojoj ste se zatekli posebno zato jer se doista trudite oko dječakovog odgoja i želite mu se posvetiti koliko god možete, a vidim da je to puno. Želim Vas pohvaliti jer ste uočili da se s dječakovim govorom nešto događa i odlučili potražiti pomoć. Vidim vašu zabrinutost zbog djetetova iznenadnog mucanja i želju da mu pomognete. Ističete da je dječakov govorno- jezični razvoj tekao uredno, da nema problema s rječnikom i slaganjem rečenica. Također, napominjete da činite ono što ste pročitali da bi moglo pomoći.
Mucanje je sindrom velikog broja manifestacija, ne samo na govornom području, nego i na psihološkom, socijalnom, emocionalnom području. Nažalost, uzroci još nisu dovoljno objašnjeni. Kao što ste možda već pročitali, kod djece se javlja fiziološko mucanje i ono se često povlači. Do mucanja mogu dovesti i neki stresni događaji, a s obzirom na to da kažete da se mucanje javilo u nekim prijelaznim situacijama (pelene, vrtić) moguće je da se djetetov strah odražava na govor. Možda bi bilo dobro da pokušate razgovarati s dječakom ima li nešto što mu smeta u vrtiću, što mu se ne sviđa ili da razgovarate s tetama jesu li one možda primijetile da se nešto događa u vrtiću.
Navodite da dijete pravi grimase i zamjenjuje riječi, a kako imate i slučajeve mucanja u obitelji, mislim da bi bilo jako dobro da posjetite logopeda koji će poslušati dijete i znati treba li dalje što činiti ili je ipak riječ o fiziološkom mucanju. Do tada činite sve kao i dosad, ponašajte se normalno, opušteno pred djetetom i u razgovoru postupajte kao što ste naveli da radite.
Ako imate još nekih pitanja vezanih uz dječakov govor ili odgoj možete se javiti ovim putem ili nazvati i besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili im se obratiti putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Nadam se da će se situacija brzo riješiti i želim Vam puno sretnih trenutaka s Vašim sinčićem.
Hvala još jednom na javljanju i sretno.
Lijep pozdrav!

Hana Hrpka, prof.

kalita

26.01.2012. 20:45

Hvala najljepša na vašem odgovoru. Bili smo kod logopeda, nije primjetio ništa zabrinjavajuće i rečeno nam je da pratimo situaciju.
Mucanje je prestalo (već više od 8 dana), a i tete u vrtiću su primjetile da više ne muca.

Lijepi pozdrav