Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Nadareno dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mali pero

31.05.2011. 15:25

Poštovana doktorice,

Kako ustanoviti da je neko dijete (u ovom slučaju moje) nadareno?
Čitala sam po internetu razne smjernice koje rano već pokazuju da li je neko dijete nadareno,a po tome sudeći je onda moj 3-godišnji sin nadaren!

On je prohodao s 8 mjeseci,
s godinu dana je imao vokabular od barem 30 riječi,
s 1,5 godinom je slagao rečenice ko od šale (tipa : tata radi u Dudevcu (Đurđevcu), ili baka je moja vejka jubav, ili ja sam Ukas (Lukas),mama je Ucija (Lucija),tata je Igoje (Igor) itd...ima stvarno puuuno toga kaj je pričao)
boje je sve poznao također oko 1,5 godine (crvena,plava,zelena,žuta,roza,ljubičasta,siva (naš auto je sivi),bijela, crna..)
dok ga je doktor pitao dal vidi naš auto na parkiralištu,on mu je rekao : Vidim,vidim,onaj tamo vejiki sivi (isto s 1,5 g)
muzika - s 1 godinom je plesao,svirao (oponašao gitaristu,imamo snikmu), doma ima sve moguće instrumente (gitare,bubnjeve,frulice,usne harmonike, sintisazjer) i sve dan danas svira i pleše i pjeva...
s 2 godine - nekoliko pjesmica koje zna sam otpjevati od početka do kraja...
jaaaako lako pamti šta ga se uči (tipa, baka mu je samo jednom izrecitirala Ustani Bane je je bio na tv-u a on je pitao ko je to,i on je zapamtio skoro sve od prve!!!)
da ne kažem da je sve pjesmice (a zna ih barem 25) naučio u dan,dva...
sada s nepune 3 godine : ima riječnik jako velik,sigurno barem 100 riječi,nisam nikad pisala i brojila...
rečenice su mu pravilne,sve ga se razumije...
imao je problemčić s mucanje pa je naš pedijatar rekao da je to zato jer želi tooliko toga reći,toliko toga mu po glavi ide,a jezik ne može ipak tom brzinom...
hiperaktivnost - ponekad mislim da je i to u pitanju...miran je jedino dok spava...
obožava čitati knjižice,slagati puzzle, imamo hrpetinu doma svega i svaku knjižicu zna napamet,sve puzzle sam slaže...
kompjutor - sam ga pali,nađe si igrice,muziku...sam složi u roku 2 minute na igrici Memory kartice u paru od 15 parova...
obožava ići uz knjižnicu...
ne prođe dan a da on ne postavi barem 100 puta pitanje " a zašto?"...sve mu se mora objasniti na 100 načina,puuuno voli razgovarati,sve pita,sve ga zanima...
ne voli autoritet - kod njega najviše pali da smo svi u istoj razini i da mu na nekoliko načina objašnjavamo zašto nešto mora ili ne smije...

uh jako je ponekad teško s njim...
ima snažan karakter,ne odustaje on NIČEGA....

eto,jel bi Vi rekli po ovome da je on nadaren ili nije?
mada sam još masu toga zaboravila napisati,ali da ne duljim....

hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

02.06.2011. 19:05

Draga mama,

Prvo vam želim zahvaliti što ste se obratili za savjet i informacije na ovom forumu. Iz vaše poruke vidim da ste brižna majka i pohvaljujem vaš interes i angažman koji pokazujete oko vašeg sina.
Napisali ste da vas zanima na koji način identificirati darovitost kod djeteta. Naveli ste kako vaš sin ima širok vokabular, da lako pamti i uči, da ima jako dobro razvijenu motoriku i da pokazuje velik interes za svijet oko sebe te da postavlja puno pitanja.
Znakovi darovitosti su mnogobrojni i često se javljaju vrlo rano, kako ste i sami primijetili kod svog sina. Ono što roditelji prvo primijete kod djeteta već u prvoj godini života je da pokazuje velik interes za svoju okolinu, da naročito živahno reagira na neke karakteristike okoline kao što su zvuk, boja, oblik i socijalne situacije. Sljedeće što roditelji uoče su znakovi koji upućuju na visoko razvijene intelektualne sposobnosti, kao što su lakoća učenja, pamćenje, smisao za humor ili neke specifične sposobnosti: muzičke, likovne, psihomotorne ili socijalne.
Jedan od znakova darovitosti može biti i hiperaktivnost koja se često se tumači kroz specifičnu aktivnost mozga darovite djece – naime, takvoj djeci potrebno je više podražaja i informacija u usporedbi s drugom djecom. Spomenuli ste i da vaš sin ne voli autoritet te ste sami prepoznali metodu discipliniranja koja je najpogodnija za darovitu djecu, a to je da sinu zahtjeve postavljate u obliku logičkih objašnjenja, da budete dosljedni u traženju da se zahtjevi poštuju i da se trudite objašnjavati svoje postupke i dati odgovore na njegova pitanja.
Darovita djeca se u mnogočemu razlikuju od prosječnog djeteta, no neke potrebe su zajedničke svoj djeci, pa je tako važno da im roditelji pokazuju emocionalnu toplinu, da imaju pozitivne stavove prema učenju i znanju, da pokazuju interes za uspjeh svog djeteta, da iskazuju poštovanje za trud i uspjeh djeteta, ohrabruju ga i nude mu pomoć kad je to potrebno, ali i da mu omoguće samostalnost i da pokaže inicijativu.
Također, darovita djeca imaju razvijenu znatiželju i postavljaju puno pitanja. Roditeljima često nije lako u tim situacijama, no važno je da se oboružate strpljenjem -roditelji koji provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, odgovaraju na njihova pitanja i osiguravaju podršku njihovim istraživanjima stimuliraju razvoj dječje darovitosti. Upravo aktivnosti koje ste prepoznali da vaš sin voli (glazba, čitanje, odlazak u knjižnicu, učenje pjesmica) su dobar način kako kvalitetno provesti vrijeme s njim.
Ukoliko vas ovo područje detaljnije zanima, preporučam vam knjigu Darovito je, što ću s njim? - priručnik za odgoj i obrazovanje darovite djece predškolske dobi, autorica Jasne Cvetković Lay i Ane Sekulić Majurec.
U Zagrebu djeluje i udruga koja se bavi darovitom djecom, Bistrić. To je udruga čija je aktivnost usmjerena na stručnu pomoć roditeljima, učiteljima, odgajateljima i darovitoj djeci. Omogućavaju informiranje, savjetovanje i edukaciju za roditelje, kao i stručnu potporu darovitoj djeci, u vidu igraonica za djecu od 3 do 6 godina koje se odvijaju u malim skupinama i kroz inidividualizirani pristup svakom djetetu. Ovo je link na njihovu web stranicu: http://www.nadarenost.net/croatian.htm. Ukoliko ste iz Zagreba, možete se javiti i uključiti u njihove programe, a ako niste, svejedno ih možete kontaktirati i potražiti dodatne savjete u vezi vašeg sina.
Nadam se da sam odgovorila na vaše pitanje. Ukoliko budete imali još nekih pitanja, slobodno se javite ovdje na forum. Također, savjetovatelji Hrabrog telefona su dostupni i na besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji (0800-0800) radnim danom od 9 do 20 sati ili na chatu (http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/82/chat-v-3) svakim radnim danom od 15-18 sati.

Želim vam puno sreće i radosti u odgoju vašeg sina,

Hana Hrpka, prof.