Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Odvojenost od oca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vinti

26.05.2011. 11:10

Postovana,imam sina od 22.mj koji je izuzetno pametno i dobro dijete.Unazad 5.mj muž mi je dobio posao van države i 35 dana je na poslu a onda 35 kući.
Divan je otac i obozavaju se.
Unazad 2 mj počeli su problemi sa spavanjem,tj.ne želi spavati u svom kreveticu,nego našem.Kada zaspe,prebacim ga u svoj ali u toku noći se probudi i traži kod mene.I u tom času uvijek kaže nema tate,išao pa pa,brzo doći...
Neznam da li radim ispravno sto ga uzmem kod sebe,jer vjerujem da se on nosi sa svime na neki svoj način,ili da budem uporna i pustim ga da plaće?
Zbunjena sam jer neznam kakve posljedice može ostaviti to odlazenje i dolazenje oca.Neznam kako djeca to prozivljavaju.
Unaprijed zahvaljujem

Hana Hrpka, prof. psih.

31.05.2011. 16:40

Draga mama, hvala vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu.
Iz vaše poruke vidim da ste brižna majka te da vam je jako stalo do vašeg djeteta. Ako sam dobro razumjela, vaše dijete je već usvojilo navike spavanja, koje su se poremetile tijekom razdoblja izostanka njegova oca.
Ukoliko mislite da se dijete bolje osjeća kada spava s vama, u tome nema ništa loše i ne morate ga odvajati od sebe. Ukoliko primijetite s vremenom da bi dijete moglo ponovo spavati u svom krevetiću, možda je bolje da ga uspavljujete u njegovom krevetiću, nego da zaspe u vašem krevetu pa ga vi prenesete u njegov.
Na sljedećem linku možete pronaći još neke savjete oko uspavljivanja: http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/3107/Bebe-i-spavanje.html.
Vjerujem da dječaku otac nedostaje, stoga je važno da mu za vrijeme izostanka oca vi posvetite što više vremena i pažnje kako se ne bi osjećao usamljen. Naime, djeca u toj dobi svaki odlazak roditelja pa čak i na kratko shvaćaju kao neku vrstu napuštanja jer još nemaju razvijen osjećaj za vrijeme, a razvija im se privrženost o roditelju te misle kako se roditelj neće vratiti. S vremenom bi trebao shvatiti kako će se otac vratiti i kako ga Vi nećete 'napustiti'. Tako da njegovo traženje da spava u krevetu s vama je vjerojatno proizašlo iz straha da i Vi nećete otići. Stoga, dok je u ovoj dobi možete mu pustiti kako bi stekao sigurnost. Odlaženje i dolaženje oca ne bi trebalo ostaviti posljedice na dječaka ukoliko mu se vi dovoljno posvećujete i ukoliko komunicira s ocem i kad ga nema. Važno je da vi pričate o njegovu ocu, te ukoliko je to moguće da njih dvojica povremeno komuniciraju, kako bi dječak osjetio da je otac prisutan u njegovu životu. Mogu komunicirati preko telefona, a također vam preporučam i komunikaciju preko interneta (recimo Skype- koji nudi i mogućnost video poziva a jednostavan je za korištenje).
Nadam se da će s vašim sinom biti sve u redu.
Ukoliko imate još nekih pitanja, slobodno se ponovo obratite. Također, uvijek postoji i opcija da savjete vezane uz odgoj djeteta potražite i na besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

vinti

31.05.2011. 17:40

Od srca Vam zahvaljujem na odgovoru.Zaista ste jako ljubazni.
Rekli ste mi sve sto me zanimalo.