Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


neslaganje roditelja/dijete ispašta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

McQueen

30.01.2013. 17:10

Poštovani,
moj suprug je jako nježna i dobra osoba (kakva sam i sama), samo što se jako različito ponašamo prema našem petogodišnjem sinu. Ja sam "stroga", dosljedna i jako posvećena tome da sina odgojim i naučim pravilnom i lijepom ponašanju, dok je moj suprug jaaako popustljiv i dopušta da ja sin "vesla". Mene to jako iritira i često se se "neslažemo" pred djetetom. Nema nikakvi velikih svađa niti smo agresivni u odnosu jedno s drugim ni sa djetetom ali sin je zbunjen. Jako je pristojan, komunikativan i razuman a s druge strane počeo je upotrebljavati bezobrazne riječi u razgovoru sa nama kući a u javnosti se zna suzdržati.
Molim Vas za savjet kako da naše različitosti ne utječu negativno na jako bistro i razumno dijete!
Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

05.02.2013. 17:00

Poštovana Mama,

prije svega bih Vam željela zahvaliti na povjerenju koje ste pokazali obrativši se za savjet. Željela bih pohvaliti Vašu posvećenost djetetu i razmišljanje o odgojnim postupcima. Naveli ste kako Vas u određenoj mjeri frustrira neslaganje sa suprugom u odgojnim postupcima te da to neslaganje iznosite pred sinom što njega, kako zamjećujete, čini zbunjenim.

Čini mi se da je poteškoća zbog koje se javljate i za koju mi je drago da ste je prepoznali - nedosljednost u odgojnim postupcima koje primjenjujete suprug i Vi kada je riječ o odgoju Vašega sinčića. Istina je da dijete u obitelj dobiva prvu sliku o odnosima s drugim ljudima i da ono što je naučilo u obitelji može ponavljati u svojim kasnijim odnosima tijekom života. Nedosljednost kao takva može doprinijeti zbunjenost djeteta koju ste i sami primijetili stoga bi važno bilo da Vi i Vaš suprug pred djetetom nastupate usuglašeno u roditeljskim postupcima. Dosljednost u odgoju je jako važna i jednako tako zahtjeva puno energije i truda, no da imate entuzijazma i volje ste pokazali i samim Vašim javljanjem. Kad su roditelji u odgoju dosljedni dijete lakše gradi vlastitu kontrolu, odgovornost i uči kako se ponašati. Nešto više o važnosti dosljednosti u odgoju možete pročitati na sljedećoj web stranici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba: http://www.poliklinika-djeca.hr/a...zasto-je-vazna-dosljednost-u-odgoju/

Vjerujem kako to često nije lako, no korisno bi bilo kada biste sa suprugom dogovorili zajednička obiteljska pravila koja se moraju poštovati, ali i posljedice u slučaju njihovog nepoštivanja. Vaša obiteljska pravila i posljedice možete napisati na papir i staviti na vidno mjesto u kući jer je važno da djeca znaju koja su to ponašanja zabranjena te kakve su posljedice za takva ponašanja i koliko će one trajati. Definirana pravila pomažu da dijete iz situacije u situaciju dobije istu poruku, a to je da je prešlo granicu i da u tome slučaju posljedica slijedi. Djeca trebaju osjetiti da pogreške mogu i popraviti i da se za svako primjereno ponašanje pohvali. Još jedna prednost spomenutih obiteljskih pravila jest taj što roditelji često djeci izriču kazne na neodređeno vrijeme, no djeci nije lako živjeti u neizvjesnosti te su upravo zbog toga važna jasno definirana pravila.

Jedan od načina kojim biste mogli pokušati potaknuti supruga da izradite ta pravila jest pokušati s njim razgovarati pomoću JA poruka. Ja poruke su komunikacijska vještina koja „otvara“ komunikaciju i pokazuje našu spremnost za razgovorom. Pomoću Ja poruka možete jasno i otvoreno izreći svoje stavove, osjećaje i doživljaje određene situacije, a da pri tome ne okrivljujemo drugu osobu. Ja poruka ima svoju formulu: Prvo opišete ponašanje druge osobe bez prosuđivanja, zatim imenujete osjećaj koji vam se javio u toj situaciji te na kraju izreknete svoju želju i potrebu u toj situaciji. Primjerice, „Čini mi se da se ne slažemo u nekim odgojnim postupcima i zbog toga sam zabrinuta. Voljela bi kad bi se mogli dogovoriti.“

Kako mi se čini da ste majka koja puno ulaže u odgoj svojega djeteta te kako na umu ima njegovu dobrobit kao dodatne smjernice u tome preporučila bih Vam literaturu poput knjige „Vaše kompetentno dijete“ Jaspera Julla te „Odgajam li dobro svoje dijete?“ Gordane Buljan Flander i Ane Karlović. Također, preporučila bih Vam i knjigu „Kada nas dijete zabrinjava“ autora Rite i Johna Sommers – Flanagan u izdanju Ostvarenja d. o. o. koja odgovara na mnoge roditeljske nedoumice kada su u pitanju njihova dječica.

Ako imate dodatna pitanja ili želite porazgovarati o onome što Vas muči, možete nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 na kojem Vam se svakim radnim danom između 9.00 i 20.00 javljaju educirani volonteri. Hrabri telefon je dostupan i na chatu, svakim radnim danom od 15.00 do 18.00 na adresi www.hrabritelefon.hr. Javiti se možete i putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr.

Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na još jednom mjestu, a to je Telefončić – savjetodavna linija namijenjena roditeljima i drugima koji brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr.

Iskreno se nadam da sam uspjela odgovoriti na Vaš upit, umanjiti Vaše nedoumice te da će Vam neki od ovih savjeta koristiti u odgoju.
Želim Vam se još jednom zahvaliti što ste mi ukazali svoje povjerenje te Vam želim puno strpljenja, uspjeha i bezbrižnih trenutaka u Vašem roditeljskom timu.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

McQueen

07.02.2013. 22:50

Puno Vam hvala na odgovoru, kao što sam i mislila nedosljednost je u pitanju, ali ono što me potaklo da Vam se obratim jeste to što je moj sin izuzetno pristojan i komunikativan s odraslima ( naglašavam s odraslima jer u društvu djece odmah postaje aktivan, neumoran, glasan i samo natjecanje, ja bolje... ja više... ja jače ... tako da dosta ovisi o tom kakva su druga djeca, ako je neko dijete popustljivo i pusti ga da vodi onda je ok, ako je dijete pak isto tako natjecateljskog duha onda se događaju sukobi, ništa strašno jednostavno neslaganje i odvojena igra s povremenim upadanjem moje bolje... Prema bebama i maloj djeci nevjerojatno nježan i pažljiv.)
U situacijama poput odlaska kod doktora, u dućan, u banku i na ostala javna mjesta on je tako komunikativan, pristojno pozdravi, odzdravi i razgovara da se svi "dive" kako je odgojen. A onda kad smo doma, totalno druga strana ponašanja se pojavi, hoće po svom, glasan je i kad mu neudovoljimo postane bezobrazan. Ali ne ustraje u takvom ponašanju, već ubrzo nakon prve burne reakcije se smiri, prvi priđe i ispriča se i pristaje na dogovor. I puno je gori kad smo suprug i ja skupa doma s njim, jer onda kao da nezna kako bi se ponašao jer kad je suprug sam s njim takvim ponašanjem dobije to što hoće, kad je sam samnom do takvog ponašanja ili nedolazi ili odmah odustane.
Ja znam da je to problem koji moram riješiti sa suprugom, da se nas dvoje usuglasimo, i to sam već puno puta pokušala. Ali nekako se u praksi uvijek osjete naše različitosti, jer suprug uvijek na kraju kaže "pusti mu, mali je" a ja baš to ne mogu/ne želim čuti.
Strah me je da ova situacija nebi prouzročila trajne posljedice u njegovu odrastanju, preispitujem svoje odgojne metode i ova situacija me čini nesigurnom, jer svojem djetetu želim naravno sve najbolje, sve što zaslužuje, odgoj, ljubav, razumijevanje,brigu i nježnost.
Hvala još jednom na Vašem vremenu i pažnji!