Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


govor djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kal75

31.01.2013. 10:50

Molim Vas doktorice da mi pomognete. Imam sina od 4 godine i 3 mjeseca. Ima situacija kad riječi ne izgovara uvijek čisto. Radi toga sam zabrinuta. Najviše kad govori riječi koje imaju slova s i z zamjeni sa drugima. Zdrav je nema nikakvih zdrasrvenih problena. Ide u vrtić i sa tetom u vrtiću sam pričala i rekla je da sačekamo još godinu dana pa ćemo vidjeti. Normalo se igra i hvala Bogu razumije sve što mu se govori. Iako sam čula da ima djece koja tepaju i do dobi dok ne pođu u školu. Veoma sam zabrinuta. On je jedno veselo dijete, nema problema ni kad se uče pijesmice i rekne mi što je bilo u vrtiću. Naravno da i ja upitam tete. Molim Vas doktorice ako možete u što kraćem roku da mi odgovorite. Hvala Vam unaprijed!

Hana Hrpka, prof. psih.

05.02.2013. 17:30

Poštovana Mama,

najprije bih Vam se željela zahvaliti na ukazanom povjerenju uslijed Vašega javljanja. Rast i razvoj naših najmlađih uključuje mnoštvo lijepih trenutaka kojih se rado sjećamo, no većina roditelja se katkada nađe i u situacijama koje ih uplaše i uslijed kojih se zabrinu za svoje dijete. Odlika brižnog roditelja u takvim trenutcima jest želja za rješavanjem problema i traženjem pomoći. Čini mi se da ste upravo Vi takav roditelj jer tražite savjet odgajatelja u vrtiću, a sada i ovim putem.

Naveli ste da Vaš sin ima 4 godine i 3 mjeseca te da je veselo, razigrano dijete koje uživa u igri, učenju novih stvari i razgovoru s Vama. Također, dječak ide u vrtić, nema zdravstvenih problema i sve razumije. Ipak, postoji nešto što Vas brine, a to je, kako navodite, djetetov govorno-jezični razvoj.

Iz Vašeg upita vidim da pažljivo pratite razvoj svoga djeteta u svim područjima pa tako i u jezično-govornom. Čini mi se da provodite dosta vremena sa svojim sinom, igrate se i razgovarate o događajima u vrtiću. Činjenica da s ljubavlju brinete o svom sinu, posvećujete mu svoje vrijeme, reagirate kada Vam se učini da neko ponašanje „odstupa“ od ponašanja njegovih vršnjaka i ne ustručavate se tražiti pomoć, pokazuje mi da se doista trudite oko svog sina i želite da napreduje u svim područjima pa tako i u jezično-govornom koji je osnova za kasnije uspostavljenje interakcija i učinkovitu komunikaciju s okolinom. Željela bih Vas pohvaliti što u ovo vrijeme kada su roditelji zaokupljeni poslom i raznim brigama, imate vremena za svoje dijete i primjećujete male stvari koje bi se drugim roditeljima možda činile beznačajnima.

Kao što vjerojatno znate, dijete već od rođenja počinje komunicirati sa svojom okolinom plačem, pogledom, osmijesima, gukanjem, brbljanjem i polako ide prema prvoj riječi. Tijekom ranog djetinjstva počinje proces usvajanja glasova koji se odvaja određenim redoslijedom. Većina djece usvoji glasovni sustav do pete godine života. No, treba imati na umu da je svako dijete jedinstveno i posebno te se razlikuje od druge djece pa se ne može govoriti o točnim odrednicama dokada bi pojedini glas trebao biti usvojen.

Naveli ste da Vaše dijete zamjenjuje glasove /s/ i /z/. Ovi glasovi nazivaju se dentalni frikativi i većina djece ih izgovara pravilno oko pete godine. Željela bih Vam istaknuti da je preko foruma jako teško odrediti o čemu se radi te je li potrebna intervencija stručnjaka stoga Vam predlažem da posjetite djetetovog pedijatra koji će Vas, ovisno o potrebi, uputiti najbližem logopedu. Logoped će procjenom djetetovih sposobnosti i direktnim radom s djetetom moći odrediti je li Vašem sinu potrebna terapija ili će Vam dati neki koristan savjet.

Usprkos brizi koju osjećate, potičem Vam da zadržite spontanost i opuštenost u Vašim zajedničkim trenucima i uživajte u svemu lijepom što odrastanje donosi, a za sve dvojbe da se obratite se stručnjacima u svom mjestu stanovanja. Željela bih Vam istaknuti da se možete ponovno javiti ovim putem ili putem besplatne savjetodavne linije Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, chata www.hrabritelefon.hr/chat te e-maila savjet@hrabritelefon.hr. Na navedenim kontaktima Hrabroga telefona moći ćete popričati sa educiranim volonterima o svim problemima vezanima uz odgoj Vašeg dječaka, ali također, ako i sami osjetite potrebu za razgovorom, možete se slobodno javiti.

Podršku i informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti Telefončićiću – savjetodavnoj liniji namijenjenoj roditeljima i drugima koji brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01/4850-555 omogućena Vam je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva. Tim Telefončića čine medicinske sestre, patronažne sestre, primalje, psihologinje, socijalne pedagoginje i logopedinje s višegodišnjim iskustvom rada s obiteljima i djecom predškolske dobi. Linija je otvorena od 7 do 22 sata, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr.
Na kraju bih Vam se još jednom voljela zahvaliti na javljanju i Vašem upitu iz kojega stječem dojam da ste brižna majka koja nježno osluškuje potrebe i promjene u svojega sinčića i to mi je drago vidjeti. Želim Vam puno sreće, uspjeha i neometanoga uživanja sa sinčićem.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.



kal75

06.02.2013. 10:15

Hvala vam puno doktorice. Nastojim pored posla provoditi dosta vremena sa svojom djecom. Imam još i jednu malu curicu.