Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Ponašanje djevojčice stare 8,5 mjeseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

10.05.2011. 13:45

Poštovana,

Majka sam dvoje djece-sina od 6 i po godina i curice od 8 i po mjeseci. Između njoh dvoje imala sam 3 spontana u ranom stadiju trudnoće. Sin je uredno razvijen. Porod curice je prošao u redu, Apgar 10/10. Imala je uroinfekt, pa probleme sa stolicom, ima blagi oblik gatroezofag. refluksa, pa se sumnjalo na alergiju na kravlje mlijeko koje ja pijem (bila dojena) zbog krvi u stolici, ali se sve u vezi stolice razriješilo. Cijelo vrijeme dobro napreduje-rođena s 3600, sada ima 9240 g. Također joj je utvrđen distoni hipertoni sindrom zbog čega radimo vježbice, kući i 1 tjedno kod fizijatra ali je sada sve u redu-ima 20ak dana stoji na nogama i lagano se kreće uz pridržavanje.

Ono što me brinulo je to da nije počela brbljati slogove, tj. ona se dosta glasala još od rođedana-gugutala i to je trajalo sve do njenog 4. mjeseca. Onda kao da je naglo utihnula, jedva da bi se oglasila kojim glasom. Dobro čuje jer smo to provjeravali s nekim zvukom da vidimo njenu reakciju. Rekli su čak da kao ako se više razvija na jednom dijelu-npr. motorike da onda može čak biti i regresija u nekom drugom dijelu. Međutim, eto napokon u dobi od malo više od 7,5 mjeseci počela je brbljati bababa, mamama i slično. Kako me mučilo to o nebrbljanju, tražeći po Internetu, naletila sam na neke članke o autizmu. Ono što me sad strašno oko nje brine je sljedeće: ona se više puta tokom dana zna kao zagledati u neku točku, kao da se zamisli zbog nečeg-to traje po par sekundi. Meni je to jako čudno, kao da negdje odluta. Da li je to nešto nenormalno za njen uzrast i da li se zbog toga treba brinuti? Sa sinom se ne sjećam da je ikad to radio, sad možda rijetko kad to napravi. Također ona zna lupati rukicom, ali čini mi se da to radi kad je vesela zbog nečeg. I još zna sebi oba dlana staviti preko usta jedan preko drugog i onda se savije prema naprijed dok sjedi, isto kad je u nekoj akciji, ne dok je mirna.
Da li Vam išta tu izgleda neuobičajeno i da li uopće treba razmiščjati o nekoj vezi s autizmom? Znam da je još jako mala i da se to obično kasnije utvrdi ali mene ovo jako brine. Inače nije baš trubo pričljiva, na dane, ali zna se igrat bez da se glasa. Napominjem da je moj suprug dosta mirna osoba koja isto tako ne priča baš puno, te se on ne brine oko ovoga što Vam pišem dok sam ja pričalica i meni sve ovo izgleda čudno.

Zahvaljujem unaprijed i oprostite na duljini upita.

Hana Hrpka, prof. psih.

13.05.2011. 01:26

Poštovana,

neka vas ne brine duljina upita; drago mi je što ste se ovim putem javili i hvala što ste nas detaljno upoznali sa situacijom vezanom uz vašu djevojčicu.

Vjerujem da vam nije bilo ugodno proživljavati uroinfekciju i sumnju na alergiju kod tako male bebe, no veseli me čuti da su se, nakon početnih tegoba, razriješili probavni problemi i da ona napreduje u kretanju.
Vidim da ste jako zabrinuti zbog još nekih stvari i razumijem vašu potrebu da se informirate.

Usporedili ste vašu pričljivost sa suprugovom mirnoćom i to je samo jedan u nizu primjera kako se ljudi razlikuju međusobno u mnogim osobinama i ponašanjima. Te razlike su vidljive već od najranijih dana i svako dijete je posebno malo biće koje ima vlastiti put razvoja; neka od njih više plaču, neka manje, neka progovore i prohodaju ranije, a neka kasnije od većine. Ne postoje stroga pravila o tome kad dijete treba progovoriti, no činjenica jest da većina djece krajem prve godine života izgovori svoju prvu riječ. Do tada, neki mališani guguću i brbljaju više, a neki manje. U dobi od 7-8 mjeseci može se očekivati ponavljanje istih slogova, što vaša djevojčica i radi, a nešto kasnije doći će i do kombiniranja različitih slogova. Djeca ne komuniciraju samo govorom, već i plačem, smijehom i pokretima. Ako vam ona i na te druge načine izražava svoje potrebe, nema razloga za zabrinutost.

Što se tiče autizma, riječ je o rijetkom poremećaju, koji se pojavljuje kod otprilike četvero na svakih 10 000 djece. Vaše dijete je još vrlo maleno i ponašanja koja ste opisali sama po sebi ne upućuju na postojanje ikakvog poremećaja. Baš kao i odrasloj osobi, i djetetu se može dogoditi da se na tren „isključi“ iz okoline i ne možemo reći da je to na bilo koji način neprikladno ponašanje. U slučaju autizma, intenzivno zurenje u jednu točku ili predmet traje duže vremensko razdoblje pa se prema tome zamišljenost u trajanju od nekoliko sekundi ne bi mogla svrstati u simptome koje pokazuju autistična djeca. Djeca na najrazličitije načine istražuju svoju okolinu pa tako i sebe. Stoga savijanje tijela prema naprijed i udaranje ručicom kad se nečemu veseli možete smatrati nečim što ju, najjednostavnije rečeno, zabavlja.

Sve što ste opisali ni po čemu mi ne djeluje kao alarmantno stanje, no shvaćam da vas,
kao i svaku brižnu majku, okupira i najmanja sitnica ili neobičnost koju primijetite kod svog djeteta. Vaša predanost je za svaku pohvalu. Sada je važno je da nastavite pratiti njezin razvoj kao i dosada te da nastavite s vježbama koje je propisao fizijatar.

Zbog zdravstvenih tegoba koje ste spomenuli, čini mi ste da ste s djevojčicom već više puta bili kod liječnika i sklona sam vjerovati da bi oni, u slučaju nekih odstupanja od pravilnog razvoja, dosada nešto primijetili i reagirali.
Kako biste se u potpunosti umirili i otklonili svoje brige, uvijek se možete dodatno posavjetovati s pedijatrom, koji bi vas prema potrebi uputio drugim stručnjacima.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja za nas vezano uz razvoj i odgoj vašeg djeteta, slobodno nam se ponovno obratite ovim putem ili se možete obratiti i na chat Hrabrog telefona radnim danom od 15 do 18 sati
(http://hrabritelefon.quik-j.net:8...tCenterServlet?customer=hrabri-CHAT). Također, savjetovatelji su dostupni i na besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona (0800-0800) radnim danom od 9 do 20 sati.

Nadam se da će vam razgovori sa suprugom, iako on ne dijeli vašu zabrinutost, biti izvor podrške, razumijevanja i smirenja. Uživajte u svojoj obitelji, posebice u malenoj djevojčici.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.