Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


ponašanje među djevojčicama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ribefana

22.05.2011. 21:10

Imam kćer od 8 godina u 1.osnovne.U razredu ima 9 djevojčica i 12 dječaka,a koliko sam do sada mogla primjetiti svi su dobra i normalna djeca.No jedna djevojčica voli određivati tko će se s kime igrati i tko trenutno nije poželjan.Bilo je suza i očaja,roditelji su intervenirali,pa i učiteljica,no mama od djevojčice je zaključila da je njeno dijete zrelije od ostalih i da je razlog što se svi hoće s njom igrati,jer je posebna.Osobno nisam u nekom problemu,jer srećom imam dijete koje to sagledava dosta zrelo za svoju dob,ali vidim da je smeta što se ne može igrati s kime ona hoće,jer ju se onda izopćuje i ignorira.Ista djevojčica ima sukobe i na sportskoj aktivnosti.Jednom prilikom sam pričala s curicom i čini mi se da ima vrlo malo empatije prema ostalim osobama.Moje je pitanje da li treba tražiti pomoć psihologa mimo roditelja djevojčice i da li tako nešto uopće može prerasti u veći problem.Ta djeca moraju zajedno provesti još najmanje 3 godine školovanja,a već sada imaju diktatora i pticu rugalicu u svojoj školskoj kolegici.
Unaprijed zahvaljujem

Hana Hrpka, prof. psih.

25.05.2011. 21:57

Poštovana,

za početak bi Vam se zahvalila što ste nam se ovim putem obratili za pomoć.
Ako sam dobro shvatila, zabrinjava Vas što u razredu Vaše kćerke jedna djevojčica određuje svima ostalima s kim će se igrati te im se ruga i ima malo empatije za ostalu djecu. Također Vas brine hoće li nastati veći problemi i trebate li se obratiti psihologu. Jako mi je žao što se to događa, ali drago mi je čuti da je Vaša kćerka pronašla način na koji će se nosit s takvom situacijom pošto ste napomenuli da to sve sagledava dosta zrelo za svoju dob. No s druge strane razumljivo je da joj smeta što joj netko drugi nameće s kim će se igrati, a s kim ne.
Također bi Vas htjela pohvaliti što ste se javili i što se trudite riješiti nastali problem kao i to što ste upućeni i angažirani u životu svoje kćerke. Ne znam jeste li pitali svoju kćer kako se ona odnosi prema djevojčici koja stvara probleme i šta joj konkretno kaže kada joj zabrani igrati se s nekim ili kada joj se ruga. Možda bi pomoglo kada bi Vaša kćerka rekla djevojčici kako se ona osjeća kada joj zapovijeda s kim da se igra te da ju zamoli da to više ne radi.
Jako mi je žao čuti što majka te djevojčice nije svjesna problema te što nije motivirana riješiti ga, no možda bi mogli razgovarati s učiteljicom da sazove roditeljski sastanak na kojem možete ponovo pokušati razgovarati o problemu. Možda možete i predložiti da na tom sastanku prisustvuje školski psiholog ili pedagog Također možete i Vi sa svojom kćerkom posjetiti školskog psihologa koji bi mogao razgovarati sa Vašom kćerkom o tome kako se ona osjeća u vezi problema u razredu te kako se može bolje nositi s cijelom situacijom. Naime, ovo što ste opisali nije rijetkost da se događa i da u razredu postoji tzv. 'vođa'. Vrlo vjerojatno postoji još nekoliko curica kojima ona 'naređuje'. Možda da savjetujete Vašoj djevojčici da se druži s drugim curicama kojima isto ne odgovara takvo ponašanje od strane curice koja 'zapovijeda'. Voljela bih naglasiti da je u ovoj situaciji bitno da se najviše koncentrirate na svoju kćerkicu, a ne na mamu druge djevojčice ili samu djevojčicu. U redu je pokušati nešto promijeniti u okolini Vaše kćerke i tu Vas podržavam da još pokušate za dobrobit i Vaše kćerke i razreda. Međutim, bitno je da u ovoj situaciji pričate sa kćerkom o tome kako se osjeća, osjeća li se izolirano i misli li ona da je potrebno nešto mijenjati te kako se slaže s ostalima. Objasnite joj kako ponašanje druge djevojčice prema njoj ne znači da ona išta manje vrijedi i da ste uvjereni kako ima puno djece koja bi se igrala s njom. Radite na njezinom samopoštovanju i svakodnevno joj pokazujte koliko vrijedi, pohvalama i lijepim riječima. Jer ako kod kuće nauči svoju vrijednost, sigurna sam da će se u školi znati nositi i suprotstaviti osobama koje joj 'zapovijedaju', a s druge strane imati društvo za igru i učenje.
Ukoliko i dalje budete imali određenih nedoumica, ili budete htjeli razgovarati malo detaljnije o ovom problemu, osim ovim putem, možete se i javiti na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9.00 do 20.00 sati. Nova usluga koju Hrabri telefon nudi je i chat, svakim radnim danom od 15.00 do 18.00 sati na web stranici www.hrabritelefon.hr.

Hvala Vam na javljanju i želim Vam puno uspjeha i radosti u daljnjem odgoju kćerkice,

Hana Hrpka, prof.