Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


potencijalno nadareno dijete?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

*tg*

21.01.2013. 10:20

Poštovani,

sin mi je star 5.5 godina i već 2 godine i pun je pitanja raznoraznih. Nekad me nešto pita da ne znam što bi mu odgovorila. Npr. pita me zašto postoji Amerika? Zašto je Amerika iznad Hrvatske na karti? Šta se dogodi kad čovjek umre? i sl. Dolazi i do zanimljivih zaključaka, naučio je uz moju malu pomoć skoro sva slova i zna brojeve. Jako voli gledati dokumentarce i u stanju je pogledati cijeli da ne trepne. Ja iskreno nisam pomišljala na nadarenost nego sam mislila da je to faza i da je znatiž
eljan pa su mi susjeda koja je odgajateljica i njegova teta u vrtiću rekle kako im se čini da je nadprosječno inteligentan i da ga dam na testiranje. Teta mi je rekla da on zuji negdje i ništa ne prati dok uče neku pjesmicu,al ije svejedno nauči od A do Ž kao i druga djeca. Izuzetno je maštovit i smisli priču u sekndi što bi se reklo. Crtanje i bojanje mu baš i ne ide. Ali pomalo zbraja npr. ja imam 5 g,a brat 3. Kad ja budem imao 7 brat će imati 5. Piotanje je zapravo djeluje li on po ovom što sam napisala kao potencijalno nadaren ili samo znatiželjan tj. je li rano za testiranje'? a sam pomislila da možda to obavimo kad krene u školu. Čula sam da nije dobro ako se ta nadarenost, ukoliko je prisutna, zanemari ili krivo usmjeri i da takva djeca mogu biti lođšija u školi jer im se ne da učiti to što ih ne zanima.

naprijed hvala

*tg*

27.01.2013. 23:25

ispričavam se na pogreškama pri tipkanju

Izeta79

28.01.2013. 00:55

Da li djeca imaju neki problem psihicki ako stalno agresivno nastupaju sa drugom djecom?

Hana Hrpka, prof. psih.

28.01.2013. 20:55

Draga Mama tg,

iznimno mi je drago što ste mi uputili svoje nedoumice i pitanja i time mi iskazali svoje povjerenje. Izuzetno je lijepo dobiti ovakav upit iz kojeg se iščitava iznimna briga i istančana sposobnost opažanja ponašanja svojega djeteta te bih Vas voljela ovim putem pohvaliti i ohrabriti u daljnjem postupanju na ovakav način. Čitajući Vaš upit, osim velike brige koju ste iskazali, iščitala sam i određenu razinu iskrene zabrinutosti za sinovljevu blisku, ali i dalju budućnost te vjerujem kako katkada nije jednostavno biti u ovakvoj situaciji suočeni s postupcima koji mogu imati direktne posljedice na kvalitetu njegova daljnjeg razvoja. U tom duhu, još bih Vam jednom ukazala na činjenje "prave stvari" koju ste učinili obrativši se za savjet čime ćete uvelike doprinijeti njegovoj, a i svojoj budućnosti!

U upitu ste naveli neka ponašanja sinčića koja mogu biti pokazateljem dječje nadarenosti, a informacija o tome je li to zaista tako može pomoći Vama i njegovoj okolini da se adekvatno nosite s tom novom spoznajom i u skladu s tim usmjereno potičete sinčićev razvoj. Stoga bi možda korisno bilo, što ste i sami spomenuli, posjetiti stručnjaka poput psihologa koji bi adekvatno i što je preciznije moguće procijenio sposobnosti Vašeg djeteta. Ono što bih još voljela napomenuti jest da mi je drago vidjeti da ste prepoznali važnost ranog otkrivanja i poticanja sposobnosti darovite djece jer navedeno sve više dobiva na važnosti te se pokušava razviti svijest u društvu kako se takvu djecu ne smije lišiti kognitivnih izazova, kako kod kuće tako i u odgojnoj ustanovi kao što je vrtić te mi se to čini kao još jedan razlog zbog kojeg bi možda bilo korisno posjetiti psihologa. Kažete da razmišljate da pričekate na testiranje do polaska u osnovnu školu što je u redu, ali opet bih navela da je u redu i ako biste se odlučili da testiranje učinite i prije toga.

Naravno da ne možemo pričati o konkretnim stvarima dok nemamo mišljenje stručnjaka, ali voljela bih skrenuti pozornost da je utjecaj okruženja u kojem dijete živi iznimno važan za njegov cjelokupni razvoj, posebice intelektualni i to, naravno, bez obzira na postojanje darovitosti ili ne. Stoga je zadaća odraslih koji ga okružuju zadovoljavanje djetetovih interesa, bili oni specifični ili ne te poticanje razvoja. Iz Vašeg upita stekla sam dojam da ste Vi ovoga svjesni, budući s njim aktivno provodite vrijeme, odgovarajući na njegova pitanja i usmjereno se igrajući te bih Vas još jednom pohvalila. Također, drago mi je bilo čuti za osjetljivost njegove odgajateljice koja je primijetila da je Vaš sinčić napredniji u odnosu na drugu djecu u grupi.

Nadalje, vjerujem kako ste i Vi, kao i Vaš sinčić puni pitanja, kako odgojnih tako i onih koji su vezani za Vaše doživljavanje i ponašanje. Stoga bih Vam preporučila literaturu u kojoj možete pronaći konkretnije informacije i koja se bavi tematikom nadarene djece. Neke od njih su autorice Jasne Cvetković Lay, a vjerujem da ih, a neki od naslova, koji bi Vam mogli olakšati potragu su: Darovito je što ću sa sobom?, Kad bi se njih pitalo, Ja hoću i mogu više, Darovito je, što ću s njim? i slično. Kao još jedan dodatni izvor informacija preporučila bih Vam sljedeće web stranice koje se nalaze na adresama: http://www.nadarenost.net/croatian.htm i www.bistric.info. Nadam se da ćete u literaturi i na ponuđenim stranicama pronaći nešto zanimljivo i primjenjivo i u Vašem odnosu sa sinčićem.

Ako se odlučite na testiranje sada možete nam se javiti s informacijom odakle se javljate kako bismo Vas mogli uputiti na institucije ili savjetovalište u kojima bi mogli provesti testiranje.

Također bih Vam ponudila mogućnost nazivanja Savjetodavne linije Hrabroga telefona na 0800 0800 na kojem Vam se svakim radnim danom između 9.00 i 20.00 javljaju educirani volonteri s kojima također možete razgovarati ako imate još neodgovorenih pitanja. Hrabri telefon je dostupan i na chatu, svakim radnim danom od 15.00 do 18.00 na adresi www.hrabritelefon.hr. Javiti se možete i putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr.
Odgovore na pitanja vezana uz roditeljstvo najmlađe djece možete pronaći i putem telefonskog savjetovanja, kroz UNICEF-ov projekt ''Telefončić''. Njihov stručni tim Vam može pružiti informacije iz različitih područja razvoja i njege djece najmlađe dobi (do 7 godina). Dodatne informacije možete dobiti na njihovoj internetskoj stranici www.telefoncic.hr ili ih kontaktirati na broj 01 4850 555.

Nadam se da je ovaj odgovor barem djelomično zadovoljio Vaše potrebe te bih Vam još jednom voljela zahvaliti na upitu. Ukoliko budete imali još kakvih nedoumica i pitanja, slobodno nam se obratite ponovno, bit će nam drago čuti nove informacije vezane za Vaše dijete.

Za kraj, osim još jedne zahvale na javljanju, ohrabrila bih Vas i u daljnjem postupanju za dobrobit i adekvatnu okolinu Vašeg djeteta u nadi da će Vam posjet psihologu donijeti odgovore. Iznimno cijenim Vašu brigu te Vam želim puno strpljenja i ustrajnosti u daljnjem odgoju i životu.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

*tg*

29.01.2013. 13:30

Puno vam hvala na odgovoru i trudu koji ste u njega uložili. Posjetit ćemo psihologa pa ću vam javiti rezultate i hvala vam na literaturi.

Hana Hrpka, prof. psih.

01.02.2013. 19:40

Poštovana Izeta79,

Hvala Vam na Vašem javljanju, na upitu koji se tiče dječje agresije i nedoumice o tome je li navedena agresija nužno znak psihičkoga poremećaja u djeteta.

Kako iz Vašega upita ne saznajem mnogo, pozvala bih Vas da mi, ako ste u mogućnosti, detaljnije opišite situacije u kojemu se dijete agresivno ponaša, okolinu u kojoj dijete odrasta i postupke discipliniranja koji se primjenjuju u slučaju agresivnoga ponašanja djeteta. Važno je svakako dobiti cjelovitu sliku onoga što se događa kako bi se mogli „identificirati“ uzroci agresivnoga ponašanja te naposljetku i primjereni postupci djelovanja.

Ono što mogu reći jest da agresivno ponašanje može, ali i ne mora biti posljedicom postojanja psihičkoga problema djeteta. Djeca znaju biti svojeglava, mogu biti pod utjecajem okoline ili okolinskih čimbenika ili pak pod utjecajem različitih događaja, no ozbiljnija ponašanja poput agresije prema sebi ili drugima svakako treba dosljedno odučavati.

Kako zaista ne mogu reći nešto konkretnije jer nemam uvida u situaciju zbog koje se javljate pozivam Vas još jednom da se iznova javite s više informacija ako se slažete s tim. Ako Vam je lakše o svemu porazgovarati telefonski možete kontaktirati besplatnu i anonimnu Savjetodavnu liniju Hrabroga telefona na broj 0800 0800 koja radi svakim radnim danom od 9-20 sati. Osim toga, na web adresi www.hrabritelefon.hr/chat možete slati pitanja putem chata od 15-18 sati ili pak situaciju zbog koje se javljate možete opisati i putem e-maila Hrabroga telefona savjet@hrabritelefon.hr.

Na kraju bih Vam još jednom zahvalila na Vašem javljanju i Vašem interesu za odgovorom na ovo osjetljivo pitanje. U nadi da ćemo nastaviti komunikaciju i time umanjiti ili otkloniti Vaše nedoumice srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.