Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Psiholog ili psihijatar


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ela2

29.11.2011. 00:25

Pozdrav!
Topic 'Psihijatrija' je zatvoren pa se nadam da mogu i tu pitati.
Zanima me koja je točno razlika između psihologa i psihijatra? I tko liječi depresiju i sl. ? Po čemu se zna ide li osoba na liječenje kod psihijatra ili psihologa, kakva je razlika u bolestima koje liječi pojedina stručna osoba?
Hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

30.11.2011. 19:25

Poštovani,

hvala Vam što ste nam se ovim putem obratili za pomoć

Ponekad je teško odrediti jasnu granicu između područja djelovanja psihijatra i psihologa. Jedna od osnovnih razlika između ove dvije struke nalazi se u obrazovanju. Naime, psihijatri imaju završen Medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije, dok psiholozi imaju završen Studij psihologije na nekom od društvenih fakulteta. Psihijatri rade prvenstveno u zdravstvenim ustanovama, dok psiholozi osim što rade u zdravstvenim ustanovama rade i u školama, vrtićima, savjetovalištima te raznim drugim organizacijama.

Psihijatri mogu propisivati lijekove pacijentima (oni su zdravstveni djelatnici), dok psiholozi to ne mogu. S druge strane, psihoterapiju mogu provoditi i psihijatri i psiholozi. Psihijatri se uglavnom bave psihičkim poremećajima (osobito težima kada je potrebno propisivati lijekove), dok se psiholozi bave psihoterapijom različitih poremećaja (kao i psihijatri). Psiholozi uglavnom provode i savjetovanja s ljudima koji nemaju psihičke poremećaje, već im se teško nositi s određenim problemima koje imaju u životu. Ponekad psiholozi i psihijatri međusobno surađuju, npr. psihijatar provodi kontrole pacijenta i propisuje lijekove, a psiholog provodi psihoterapiju.

Depresija se može liječiti psihofarmakološkim sredstvima (lijekovima) i/ili psihoterapijom, ovisno o vrsti i stupnju depresije. U slučaju težih oblika depresije potrebno se obratiti psihijatru kako bi mogao propisati odgovarajuće lijekove i odlučiti o metodi liječenja pacijenta. Ako se radi o blažem obliku depresije moguće se obratiti prvo psihologu koji može provoditi psihoterapiju ili savjetovanje. Ako procijeni da problemi pacijenta prelaze njegove mogućnosti, psiholog može uputiti pacijenta psihijatru.

Nadam se da ste dobili dogovor na svoje pitanje.
Srdačan pozdrav!

Hana Hrpka, prof.