Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


strah od samostalnog spavanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

m123456

04.02.2015. 08:40

Postovanje
moj sin od 6godina prije nekoliko mjeseci je tek dobio svoju sobu gdje je poceo spavati sa mladim bratom. Medutim u pocetku mu je to bilo tesko prihvatiti ali nakon par spavanja sve je bilo ok. Ali sada od otprilike unazad 7-8 dana imamo svaku noc budenja i salno trazi da netko dode dok on opet ne zaspi i tako svaki put kad se probudi. Naime boji se neki likova iz filma. Pokusali smo mu sve objasniti i nekoloko dana smo ostajali po cjelu noc u sobi al cim bi se maknuli opet isto. I on je toliko uporan da ne moze sam zaspat iako smo mu na razne nacinr objadnjavali ali ne ide. Ne znam sta uraditi mi radimo svako jutro a po noci od njega uopce ne spavamo?

Hana Hrpka, prof. psih.

11.02.2015. 10:00

Poštovani,

na početku Vam želim zahvaliti što ste mi se obratili za pomoć i ukazali svoje povjerenje. Shvaćam da ste jako zabrinuti za svoje dijete i da ne znate što napraviti te se nadam da ću Vas uspjeti uputiti kako biste pomogli svom dječačiću. Uvijek me razveseli kad vidim da postoje brižni roditelji koji su usmjereni na svoje dijete i ne ustručavaju se pitati za savjet u roditeljstvu.
Napisali ste mi da Vaš sin od prije nekoliko mjeseci spava u svojoj sobi koju dijeli s bratom te da u zadnjih tjedan dana ima poteškoće kod spavanja koje su izazvane likom iz filma. Strah je najčešći uzrok poremećaja spavanja kod djece, no strahovi su i dio odrastanja i normalnog tijeka razvoja djeteta. U pojedinim fazama razvoja oni se izmjenjuju i tada ih smatramo razvojno primjerenim strahovima. Kod djece redovito nalazimo razvojne strahove koji su normalna pojava za određenu dob, javljaju se, mijenjaju i spontano nestaju kada dijete preraste određenu razvojnu fazu. Uz svaku razvojnu fazu vezani su specifični strahovi koji imaju određenu funkciju za tu dob. Uzimajući u obzir dob Vašeg sina, u toj se dobi počinju javljati strahovi od natprirodnog: duhovi, vještice, strah da je netko opasan sakriven ispod kreveta, strah od gubitka u nepoznatom prostoru, strah od smrti, krvi i tako dalje.
Kada razgovarate sa sinom o njegovom strahu, važno je da budete smireni i pokušate stvoriti okruženje u kojem će Vam on u miru moći reći o onome što ga muči. Važno je da prihvatite njegov strah, da ga ne podcjenjujete te na taj način pošaljete poruku da ste uvijek tu za njega i da želite čuti o njegovim osjećajima. . Bilo bi dobro razgovarati s njim o njegovom strahu tijekom dana, a ako ne želi o tome pričati možete ga zamoliti da Vam nacrta što je to što ga plaši kako biste znali o čemu se točno radi. To je dobar način da započnete razgovor s njim o načinima nošenja sa strahom. Dajte mu do znanja da prihvaćate njegov strah, a isto tako važno je da mu kažete kako ste Vi sigurni da u sobi nema ničega opasnog čega bi se trebao bojati ili što bi mu moglo nauditi. . Naglasite i to da ste Vi u susjednoj sobi te da pazite na to da mu nitko ne učini nešto loše. Razvijte s djetetom ritual prije spavanja i nastojte ga se pridržavati svake večeri. Možete ostaviti odškrinuta vrata, dopustiti mu da ostavi upaljenu lampu te da spava uz omiljenu igračku. Korisno je pročitati mu priču za laku noć naizmjenice jednu večer jedan roditelj, a drugu drugi (kako biste podijelili obaveze oko sina i kako bi se on osjećao sigurnije i bitnije). Posebice je dobro ako se priče odnose na likove koji su se plašili sličnih stvari i savladali svoje strahove. To bi trebalo donijeti promjenu, no važno je da ne zaboravite kako je kod djece i za najmanji korak potrebno puno ljubavi i strpljenja jer za sve ono što jesu, ono što žele i ono što osjećaju smo zaslužni mi kao roditelji. Možete osmisliti i neke vlastite načine za „borbu“ protiv straha (npr. čarobni sprej koji će otjerati strašne likove ili bilo što drugo čega se sjetite). Također provjerite i sa sinom što je ono što želi napraviti kako bi njegov strah nestao te što je ono što želi da Vi napravite kako bi njegov strah s vremenom nestao. Normalno je da nakon nekoliko neugodnih noćnih događaja dijete počinje povezivati noć sa strahom i traži utjehu u prisustvu roditelja.
Niste mi dali informaciju o tome znate li o kojem se liku iz filma radi, no bilo bi dobro da to saznate. Kao što sam već navela, za dob Vašeg sina je karakteristično da se javljaju strahovi vezani uz neke opasne likove pa je stoga još važnije da vodite računa o tome koje emisije, crtiće i filmove gledaju Vaša djeca te da razgovarate o tome što gledaju.
Želim Vas pohvaliti zbog toga što ste svaku večer tu za svog sina, no bilo bi dobro da pronađete vrijeme za sebe jer i Vi morate smoći snagu koja će Vas držati kada budete morali pomoći svome sinu. Vjerujem da se s obzirom na situaciju dobro držite, no čini mi se da Vam je ponestalo ideja kako da ga primirite. Nadam da će Vam neke od predloženih smjernica pomoći. Dobro ih proučite i po srcu odaberite one koju su najprimjerenije Vašem sinu jer Vi kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete. Do poboljšanja situacije svakako se posvetite i sebi - pogledajte omiljenu večernju emisiju uz čaj, boravite kada stignete u prirodi, bavite se sportom ili uživajte uz Vaše omiljene hobije, činite si dobro svaki dan!
Noćni strahovi su normalna razvojna faza, a katkad traju i dulje nego što je očekivano,pogotovo ako je dijete osjetljivije ili se istovremeno nosi s više promjena u životu. Iako neugodni i zastrašujući, strahovi su znak djetetovog kognitivnog i emocionalnog razvoja. Također, strahovi imaju vrlo važnu funkciju, a to je da se dijete uči da je sposobno suočavati se s njima i tako prijeći u novu razvojnu fazu. Ako imate još nekih pitanja i nedoumica pišite mi opet, a isto tako se možete javiti na besplatni i anonimni Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800 na kojem se svakim radnim danom između 9.00 i 20.00h javljaju educirani volonteri koji će Vas rado saslušati i pomoći Vam. Ako se kod Vašeg djeteta i nakon nekoliko mjeseci ne pojavljuju znaci smanjenja straha ili ako strahovi postaju sve intenzivniji, možda bi bilo dobro da potražite stručnu pomoć.
Na kraju bih Vam još željela reći da je za svaku promjenu potrebno puno rada, strpljenja i podrške prema Vašem djetetu, a isto tako da sam sigurna da mu Vi to i pružate. Želim Vam svu sreću u rješavanju trenutnog izazova!

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.