Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Strah od životinja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivka12

16.08.2011. 11:45

Poštovana, imam sina (8) i kćer (5) i obadvoje imaju veliki strah od životinja,pogotovo pasa. Sin se pomalo opušta i oslobađa ali kćer ne može vidjeti životinju koja ide prema njoj ili ju gleda odmah se počne tresti i vrištati. Prvo sam mislila da će proć,stalno joj govorimo da neće ništa,da je pas draga i umiljata životinja, imamo prijatelje koji imaju bebu psa od 4 mj. i njega draga samo kad je meni u krilu, čim dođe na pod počne plakati i ne želi se igrati. Imamo papgigu u kući koja je s nama već 2 god. i kad je ona vani,kćer mi se zatvori u sobi i ne želi biti s nama jer se boji da je ne ugrize. Više ne znam šta da napravim jer ne možemo nikuda ići, šetati se da nam pas neki ne dođe jer ne znam što bi napravila,tj.bojim se njihovih reakcija kad bi vidjeli da ide prema njima, a onda bi i mogao ugrist. Molim vas da mi pomognete, što da napravim, da idem psihijatru s njima radi toga? i naravno, kome?
Unaprtijed zahvaljujem...

Hana Hrpka, prof. psih.

23.08.2011. 18:30

Poštovana,
hvala vam što ste ovim putem podijelili svoj problem.
Čini mi se da vas opisana situacija s djecom podosta zabrinjava i plaši, što je potpuno razumljivo. Osim što postoje poteškoće s vlastitim kućnim ljubimcem, sada ste u obzir uzeli i ono što se može događati izvan vašeg doma, s nepoznatim životinjama.
Ono što ste vi dosada činili je za svaku pohvalu; spomenuli ste da uvjeravate kćer da joj životinje neće učiniti ništa nažao, a vrlo je korisno i što izlažete dijete onim životinjama za koje ste sigurni da nisu opasne (pas vaših prijatelja), jer kod strahova vrijedi pravilo-što se više izlažete, to se manje bojite. Također je dobro što je pas Vaših prijatelja malo štene pa joj je sigurno lakše njega maziti. Možda će se s vremenom moći i igrati s njim kada vidi da se i on samo želi igrati s njom. Ali dobro je što ju postepeno navikavate na njega. Možda bi bilo i dobro da ga prvo ne stavite na pod, već pitate želi li ona možda da joj ga stavite u krilo. Pohvaljujte djevojčicu i posvećujte veliku pažnju i sitnim napredcima, primjerice kada dodirne psa dok je vama u krilu i sl. Razgovarajte s njom o životinjama kad je opuštena i kroz igru. Upitajte ju koju bi životinju voljela vidjeti i ponudite odlazak u Zoološki vrt ili u neko od skloništa za životinje.
Vi i nadalje svojim primjerom pokazujte kako se treba i može ugodno družiti sa životinjama, a moguće je i da će bratovo oslobađanje i sve veća opuštenost u društvu životinja pozitivno utjecati na djevojčicu.
Sada smo razmotrili neke stvari koje možete činiti „obiteljski“, no ako strah i dalje potraje, svakako bi bilo uputno potražiti mišljenje psihologa.
Za početak se možete obratiti liječniku vaše djece te od njega zatražiti uputnicu, kao i preporuku za nekog od stručnjaka. Ukoliko ste iz Zagreba, dječjeg psihologa možete pronaći u bolnici u Klaićevoj, te na Rebru. Samoinicijativno se možete obratiti i privatniku, primjerice prof. Tanji Sever iz Psihološkog centra Medveščak (01/3631-755).
Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nam se ponovno obratite ovim putem. Isto tako se možete i obratiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat Hrabrog telefona (http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/82/chat-v-3) svakim radnim danom od 15 do 18 sati. Liniju mogu nazvati i vaša djeca te popričati s posebno educiranim volonterima.
Strah od životinja obično se javlja u dječjoj dobi, i sada se valja njime i pozabaviti, što vi i činite. Budite i dalje tako pažljiva majka i podrška svojoj djeci.
U nadi da će se mališani ubrzo osloboditi straha,
srdačno vas pozdravlja
Hana Hrpka, prof.