Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Strahovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anci91

02.06.2015. 21:00

Postovani ,

pisem vam u velikom strahu i grcu koji traje svakodnevno . Naime , pre dve godine su mi se javili razliciti strahovi .. prvo su bili oni ''bezazleni'' ... cesto pranje ruku,strah od prljavstine itd. Vremenom su se razvijali ,postajali slozeniji , gubili se stari a dolazili novi , koji su gori. Uvek je jedan bio dominantan ... pa je to bio strah od stakla i tako dalje .. Lekar,prihijatar je ustanovio da se radi o opsesivno kompulzivnom poremecaju.. Nisam dugo bila na kontrolama , ali sada mi je najgore do sada... pa vam pisem u takoreci panicnom strahu . Imam fobiju koja se zadrzala najduze od svih strahova,a to je da bi mogla da progutam nesto u hrani ili picu .. pa onda tokom celog dana ja grcevito jedem i pjem ,kao da ocekujem da cu naici na to . Konkretno,najjaci strah je da to ne bude igla,toga se najvise bojim. Sklona sam da dok jedem od svakog delica hrane pomislim da bi to moglo biti to , pa onda jako dugo jedem,,zvacem i prepipavam jezikom po ustima . Isto vazi i za pice, jos je gore,jer se to ne zvace. Poslednjih mesec dana to je toliko strasno da sam se ja sada vec uplasila da pored tolikog razmisljanja o tome i grca u kojem sam , ja stvarno i ne progutam tako nesto,ako bi se naslo u hrani . Da li tolikom stegnutoscu gubim osecaj i tu prirodno urodjenu sposobnost da osetim strano telo ?? Sada,trenutno , jako sam uplasena ...pila sam sok kod drugarice , i kao da sam osetila (iglu) dok sam pila. Stvar je u tome sto ja uopste nisam sigurna vise ni u sta... znam samo da me je bilo blam da odbijem casu soka i da sam htela da izgledam normalno dok pijem , tako da sam to uradila prilicno ''brzo'' .. i sad ne znam da li sam u opasnosti . Tj da li sam je stvarno progutala,jer mi se ucinilo da sam osetila. Da li je uopste moguce da u tom grcu cak ne osetim ni bol cak i da se to stvarno desilo? Jer nisam osetila bol , ni ubod.. kako bi to, predpostavljam, i izgledalo u tom slucaju .. ?? Da li bi ,u tom slucaju , ako jeste , a ja to sada ne znam ...moglo nesto da mi se dogodi tokom noci? Ako se slucajno negde zaglavilo a ja to ne znam ? Ode u disajne puteve i slicno ? Znam da je ovo sve apsurdno ,ali ja ne mogu da se izborim sa tim razmisljanjem... molim vas za odgovor sto pre ...

Unapred zahvalna,

Hana Hrpka, prof. psih.

05.06.2015. 11:55

Draga anci91,

hvala ti na javljanju i povjerenju koje si mi ukazala. Čini mi se da se osjećaš iznimno opterećeno, tjeskobno i okupirano vlastitim mislima i strahovima. Vjerujem da je to vrlo iscrpljujuće za tebe i žao mi je što ti se to događa.

Napisala si u svom upitu da ti je psihijatar dijagnosticirao opsesivno-kompulzivni poremećaj, ali da već duže vrijeme nisi bila na kontrolama. Ne znam koliko si upućena u obilježja ovog poremećaja, ali važno mi je naglasiti da je nužno da se obratiš svom psihijatru te da se dogovorite za moguće oblike liječenja. U nekim slučajevima se koristi farmakoterapija, u nekima oblik psihoterapije – kognitivno-bihevioralna terapija, a često je upravo kombinacija lijekova i psihoterapije najuspješniji vid liječenja.
Konkretan odgovor na tvoje pitanje – je li moguće da si popila iglu dok si pila sok kod prijateljice, bio bi da sam poprilično sigurna da nije moguće, ali ako imaš potrebu za dodatnom sigurnošću, uvijek možeš napraviti pretrage kod liječnika specijalista.

Još jednom ću podcrtati veliku važnost obraćanja svom psihijatru u svrhu smanjenja teškoća koje upravo proživljavaš te zdravijeg i sretnijeg života.
Iskreno se nadam da su pred tobom dani s manjom količinom tjeskobe i straha. Želim ti puno sreće u tvojoj daljnjoj borbi.

Puno pozdrava,

Hana Hrpka, prof.