Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zajednički trenuci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

opet ona

20.07.2011. 17:56

Poštovani, imam problem, pa se iskreno nadam da ću dobiti odgovor od Vas...naime, imam sina od 6 godina, i njegova majka i ja smo rastavljeni od njegove godine i pol...budući da su se stvari razvijale na čudan način, odlučio sam se preseliti u drugi grad, ali niti u jednom trenutku nisam gubio kontakt sa svojim djetetom, bilo telefonski, bilo dolascima njemu u posjetu itd, i nikada nije bilo nikakvih ograničenja od strane njegove majke...prije par dana sam se odlučio vratiti u grad u kojem živi moj sin, međutim njegova majka mi stvara određene problemčiće, vezano za raspored viđanja djeteta...i ja zapravo nemam ništa protiv toga, jer smatram da ne treba previše zbunjivati dijete, i da treba vremena da se on navikne na moje svakodnevno prisustvo, ali mi se ne sviđa situacija u kojoj ona izričito zabranjuje moje prisustvo u trenucima kada je ona sa djetetom, a tim gore što ona u to uključuje i stvari poput zajedničkih odlazaka doktoru, zubaru, zajedničkih odlazaka u kupovinu za dijete itd...ne znam, možda sam ja i u krivu, ali bez obzira što nas dvoje više nismo zajedno, smatram da je za dijete dobro da ga zajedno odvedemo zubaru, doktoru ili na trening...ne radi se tu o svakodnevnom druženju niti išta slično, to je maksimalno par sati tjedno...unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i obećavam da ću prihvatiti Vaš savjet, a sve u interesu za bolje danas i sutra mog sina...lijepi pozdrav!!!

Hana Hrpka, prof. psih.

25.07.2011. 17:45

Poštovani,

prije svega Vam se želim zahvaliti na vašem javljanju i iskazanom povjerenju. Ako sam Vas dobro shvatila, postoje nesuglasice između Vas i Vaše bivše žene oko načina viđanja Vašeg djeteta. S obzirom na pročitano, dobila sam dojam da se dosta trudite oko Vašeg sina, kako u prošlosti kada niste živjeli u istom gradu, tako i sada kada živite, što je jako pohvalno. S druge strane, činite mi se i dosta nestrpljivim u svojoj volji i želji za brižnim roditeljstvom. Ako sam dobro razumjela, vratili ste se u grad tek prije par dana pa bih Vas željela uputiti na određenu dozu strpljenja koja će Vam sigurno biti potrebna barem u dvije situacije: građenja odnosa s djetetovom majkom, ali i sa samim djetetom. Osim odnosa koji gradite sa sinom, bilo bi poželjno da gradite i novi odnos s njegovom majkom. Situacija u kojoj se trenutno nalazite je i njoj nova i sigurno joj treba vremena da se privikne na nju, baš kao što ste napisali da i vašem djetetu treba vremena da se navikne na Vas, iako je Vaše mišljenje o zajedničkim druženjima sasvim korektno. Posebice naglašavam ovu stranu odnosa s djetetovom majkom baš zbog činjenice da to može utjecati na Vaše dijete, a čini mi se da se slažemo da je ono u ovoj situaciji najvažnije. Iako ne postoji čarobni štapić koji tek tako popravlja i gradi odnose, čega ste vjerujem i svjesni, iskrenim i smirenim razgovorom u kojem obje strane slušaju i uvažavaju tuđa mišljenja se može puno toga napraviti. Za to je također potrebno i dosta vremena, a činjenica da ste se tek preselili Vam samo ide u prilog. Kao što sam naglasila iskren i otvoren razgovor, tako bih željela naglasiti da je potrebno izbjegavati svađe kao i ocrnjivanje drugog roditelja pred djetetom. To ne znači da trebate stvarati iluziju da dijete ništa ne razumije i da je to 'svijet odraslih', kako se često znamo nezgrapno izraziti, jer djeca razumiju mnogo više nego što mi mislimo. Upravo naglašavam to zbog osjetljive dobi Vašeg sina i zbog činjenice da djeca znaju sami sebe okrivljavati za takve situacije iako im roditelji ne daju pravog razloga za to. Vjerujem u Vas zbog Vašeg velikog entuzijazma i htijenja kojeg mogu iščitati čak i iz e-mail-a i nadam se da će Vam ovaj odgovor biti od pomoći. Osjećajte se slobodnim postaviti još pitanja ili detaljnije objasniti situaciju ako ima nešto oko čega se i dalje osjećate nesigurnim, rado ću Vam odgovoriti!
Također, ako imate još nekih pitanja vezanih uz roditeljstvo možete se i javiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 8 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Želim Vam puno sreće i još jednom Vam se zahvaljujem na javljanju.

Hana Hrpka, prof.