Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zastita djetete od stranaca?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sladjana4321

12.08.2013. 10:40

Postovani,
imam sina od 11 mjeseci, izrazito je vesele prirode. Stalno se smije, vedar je, radoznao, umiljat. Kako prema ljudima koje zna, tako i prema svim mogucim strancima. Kad krenemo u setnju, tete iz butika izlaze da ga pozdrave, na pijaci mu daju voce i povrce besplatno, potpuni stranci nas zaustavljaju da ga pomaze po nozicama. I on je sav sretan, pruza ruke, grli sve, mazi po kosi i govori "gaga". Ja sam i htjela da ga socijalizujemo, da se ne plasi ni ljudi ni zivotinja, i nekako stvarno uzivam u sreci koju donosi ljudima. Medjutim, sad vec pocinjem da brinem, jer postoji jedan kafic, vrlo baby-friendly, sa krasnom terasom, u koji idemo suprug i ja sa njim, i tu radi jedna konobarica, koja se zalijece sa preko 50 m kad ugleda bebu, uzima ga, ljubi, grli, sa toliko emocija i njeznosti. On njoj govori "tete, tete", ona se sva ozari, samo sto ne zaplace. Pokusala sam da "sabotiram" taj pristup, tako sto sam je malo ignorisala jednom prilikom, ali je ona bila toliko tuzna, a mali je gledao za njom i govorio tete, tete, tako da sam i ja postala tuzna sto stojim na putu tom izlivu njeznosti happy) Kome god kazem za to, kazu mu da to nije normalno, da je zena luda, da se ne moze tako ponasati prema tudjem djetetu i osobama koje ne zna, i da izbjegavamo to mjesto. Ja opet, kazm sebi - jeste sladak i mio, ali nije toliko happy) I pocinjem misliti da nesto nije u redu. Da li je uopste moguce da se osobe toliko vezu za djecu koju vide na par minuta dnevno? I da li treba da ga stitim od toga?

Hana Hrpka, prof. psih.

19.08.2013. 13:50

Draga mama,
Drago mi je što ste se javili kako bi riješili situaciju u vezi Vašeg djeteta koja Vas je počela zabrinjavati. Samim tim pokazujete da ste brižan roditelj i da želite zaštiti svoje dijete te mu pružiti sigurno i bezbrižno odrastanje.
Iz Vašeg upita mi je vidljivo da imate veselo i radoznalo dijete koje nije plašljivo niti sramežljivo te se ne boji nepoznatih ljudi. Djeca u toj dobi pokazuju zanimanje za ljude, njihove glasove i lica te lako i spontano uspostavljaju kontakt sa ljudima iz okoline. Djeci posebno pažnju privlače zabavne, vesele i zanimljive osobe. Također, mnoga djeca u tom razdoblju pokazuju strah od neznanaca te su plašljivi ukoliko se moraju odvojiti od roditelja. Neka djeca na nepoznate osobe mogu reagirati plačem i nemirom, dok se druga brzo naviknu i lako prihvaćaju nepoznata lica.
Reakcija djeteta na nepoznatu osobu ovisi o puno faktora. Jedan od njih je sama djetetova osobnost i ličnost, zatim reakcija majke u situaciji susreta s nepoznatim ljudima, ponašanje same nepoznate osobe, ali i učestalost susreta i broj osoba s kojima je dijete već prije imalo doticaj. Ako je dijete naviklo na veći broj ljudi, lakše će i brže prihvatiti novu osobu. Također, dijete koje je uplašeno pri susretu s novom osobom, potražit će majku i sigurnost koju mu ona pruža. Majka koja svojim glasom, pristupom i umirivanjem vrati djetetu osjećaj sigurnosti pomaže djetetu da ne osjeća strah pri susretu sa nepoznatim osobama. Kako dijete raste navikava se na ljude koje susreće te sve bolje prepoznaje i razlikuje poznate od nepoznatih osoba.
U ovom slučaju, reakcije Vašeg sina su normalne i uobičajene jer dijete prepoznaje osobu s kojom se susreće te mu Vi kao majka svojim pristupom pružate sigurnu zonu u kojoj nema razloga pokazivati strah. To je vrlo pohvalno jer ga na taj način činite spremnim za sljedeće razvojne faze istraživanja, druželjubljivosti, radoznalosti te upoznavanja šireg područja izvan Vašeg okrilja.
Što se tiče gospođe koju ste spomenuli u javljanju, o njenim namjerama ne mogu govoriti jer osobu ne poznam niti imam dovoljno informacija pa bi svaki pokušaj njenog ponašanja bio nagađanje. Pobude koje ju navode na takvo ponašanje poznate su samo toj osobi, a ja bih mogla samo pretpostaviti koje su što bi to moglo dovesti do krivih zaključaka. Zato ću se usmjeriti na ono što Vi kao majka možete učiniti u ovoj situaciji kako biste zaštitili svoje dijete i sebi olakšali situaciju u kojoj ste se našli. Iako vjerujem da ponašanje gospođe nije zlonamjerno, iz upita mi se čini da ste uznemireni i da Vam smeta prevelika bliskost koju gospođa pokazuje prema Vašem sinu. To je sasvim razumljivo i prihvatljivo te je normalno da roditelji ne žele da se nepoznate osobe vežu za njihovo dijete, da ih pretjerano grle, dodiruju, ljube i sl. Ono što možete napraviti je da postavite granicu koja će Vama biti prihvatljiva. Znači, kad dođe do ponovnog susreta sa dotičnom gospođom, jasno joj možete izreći svoje mišljenje i osjećaje. Recite joj na lijep i miran način kako ste zbunjeni njenim ponašanjem i pretjeranim pokazivanjem osjećaja prema Vašem djetetu. Isto tako, možete reći da se ne slažete s tim da osobe koje sretnete na ulici ili na nekom drugom mjestu, bilo da su oni poznanici ili potpuni stranci, dijete uzimaju, diraju i ljube. Vjerujem da vam neće biti lako reći ovo, posebno jer ste se već upoznali s reakcijom koju je gospođa pokazala prilikom pokušaja ignoriranja, ali ako joj date do znanja da ne kritizirate nju i njeno ponašanje već da se samo brinete za dijete, moguće je da reakcija bude drugačija. Postoji mogućnost da je gospođa protumačila da ste joj na neki način dali dopuštenje da se odnosi tako prema Vašem djetetu te je potrebno to razjasniti. Ukoliko je Vama kompromis prihvatljiv, možete predložiti gospođi npr. da dijete smije samo gledati, ali da ne biste htjeli da ga uzima i ljubi. Možete joj reći da je dijete trenutno nervozno, nemirno i da ne želite da ga se dodatno uznemirava te da će Vam kasnije biti teško smiriti ga. Ono što također možete napraviti je da izbjegavate mjesto gdje susrećete gospođu. To može biti privremeno rješenje kako bi se susreti Vašeg djeteta i gospođe smanjili te ne bi bili učestali.
Htjela bih Vam zahvaliti još jednom na povjerenju koje ste mi pokazali te Vam predložiti da mi se slobodno ponovno javite ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica.. Također, Hrabri telefon je anonimna i besplatna savjetodavna linija za djecu i roditelje pa se možete njima obratiti ukoliko imate još nekih nejasnoća i upita. Educirane volonterke će Vas saslušati i pružiti Vam potrebnu podršku. Linija je otovorena od 9h do 20h svakim radnim danom, a zvati možete na broj 0800 0800. U skolpu Hrabrog telefona postoji i chat na koji se možete javiti svakim radnim danom od 15 do 18 sati na web stranici www.hrabritelefon.hr.
Potrebne informacije za sva pitanja s kojima se susrećemo u roditeljstvu možete potražiti i na još jednoj savjetodavnoj liniji, a to je Telefončić. Linija je namijenjena roditeljima i drugim osobama koji brinu o najmlađoj djeci. Stručne podrške i informacija iz područja ranoga razvoja djece i suvremenoga roditeljstva možete dobiti svakodnevno na broju 01/4850-555. Linija je otvorena od 7h do 22h radnim danima, a njezinim stručnjacima se možete obratiti i putem e-mailainfo@telefoncic.hr.
Iz Vašeg upita jasno mi je da želite samo najbolje za sina i zato se nadam da sam Vam barem malo olakšala situaciju i pomogla. Biti roditelj je iskustvo koje sa sobom nosi mnogo radosti, ali i brige i odgovornosti stoga Vam želim puno sreće u odgoju djeteta i uspješnom rješavanju mogućih problema.
Želim Vam puno strpljenja, energije i razumijevanja.
Lijepi pozdrav,
Hana Hrpka, prof.