Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Razvoj koordinacije ociju kod dojencadi


Autor Poruka

Bubica-jubica

29.09.2015. 20:35

Postovani, ispricavam se na smetnji. Nadam se da se nalazim na pravom mjestu. Majka sam troje djece te sam prvi put primjetila da mi najmladem djetetu nekad se zna dogoditi slijedeci problem. Rodila sam 11.08., tesku 3170 g i 52 cm dugu bebu. Dojim je od pocetka i za mjesec dana je imala 4000 g i bila duga 57 cm. Ima nekoliko dana ju ne dojim, jer pijem antibiotike pa se borimo sa izdajanjem. Medutim, beba ima ne puna dva mjeseca i prijetila sam ima nekoliko (cca 7 dana) da kad beba uputi pogled ravno da joj ljevo oko nije centrirano u odnosu na desno - tj. ide prema unutarnjoj strani oka, odnosno nosu. Razlika prema centru je vrlo mala, usudila bi se reci milimetarska, ali me to kopka otkad sam primjetila. Molila bi Vas da mi pojasnite kad i kako se razvija koordinacija oba oka kod malih beba i da li bi trebala alarmirati pedijatra. E li mi mozete savjetovati neke vjezbe za jacanje ocnih misica. Samo moram napomenuti da je beba jako zivahna i vesela. Vec se smjeska, proizvodi pomalo zvukice, pomalo spoznaje rukice, lijepo papa, cvrsto odize glavicu od podloge i pokusava se sto vise odignuti... te se lijepo okrece prema izvoru zvuka i slicno. Unaprijed zahvaljujem te lijepi pozdrav.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

04.10.2015. 12:20

Naravno da možete obavijestiti pedijatra na redovitoj kontroli no prema podacima koje ste naveli Vaše dijete je zdravo i bez neuroloških rizika. U ranoj dječjoj dobi povremeno „bježanje“ i neusklađeni pokreti očiju su česti, posebno kada se djetetu spava ili neposredno nakon buđenja djeteta. Navedeni pokreti postaju usklađeni od 3. do 6. mjeseca života. Do tada možete i sami provjeriti može li dijete barem nakratko fiksirati neki njemu zanimljivi predmet s jednim okom dok mu je drugo prekriveno ili smeta li mu prekrivanje jednog oka više nego drugog.
Ukoliko se stanje u navedenom roku ne bi popravilo ili ako primijetite da dijete teško primjećuje predmet na jednom oku, u pravilu onom koje bježi, otiđite na pregled kod dječjeg oftalmologa/strabologa. Do tada nema potrebe za drugim vježbama osim igre i druženja s djetetom.

Bubica-jubica

06.10.2015. 13:00

Poštovani, hvala Vam na odgovoru. Dijete uočava predmete na oba dva oka. Vrlo rano je počelo primjećivati stvari/osobe oko sebe, bez obzira na zvuk iz pozadine. Kao što ste rekli to se najčešće događa neposredno prije spavanja - odnosno hranjenja, jer odmah i zaspi. Malo sam se smirila. Idemo na kontrolu sredinom listopada pa ću isto napomenuti pedijatrici je li ona išta primjećuje. Još jednom velika hvala. Lijepi pozdrav.