Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Skleritis i ostali simptomi


Autor Poruka

Marija2121

28.04.2014. 14:00

Lijep pozdrav,
Naime dijagnosticiran mi je skleritis prije 2 tjedna i uspješno ga liječim. Uz maxitrol masti i kapi, primam i injekcije u oko te je sada bol potpunosti nestala a postoji još blago crvenilo. Međutim, doktorica je spominjala neke dodatne pretrage jer koliko sam shvatila skleritis može biti simptom nečeg drugog? Već nekoliko mjeseci se osijećam dosta slabije, te imam probleme sa prekomjernih kihanjem te začepljenosti nosa. Također sam danas uočila i nekakve crvene fleke i otekline po rukama koje su se povukle ubrzo nakon. Moram napomenuti da imam problema sa neredovitim menstruacijama iako sam na Belara kontracepciji zbog policističnih jajnika.

Zanima me Vaše viđenje situacije, na koje pretrage da otiđem? Da li su u pitanju alergije ili nešto drugo?
Hvala lijepa na odgovru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.05.2014. 21:55

Oko polovice slučajeva skleritisa povezana je sa sustavnim bolestima koje zahtjevaju ozbiljan dijagnostički i terapijski pristup. Zbog toga bi se obavezno trebali javiti imunologu koji će preporučiti pretrage koje će dokazati ili isključiti postojanje takvih bolesti. Promjene na koži ruku mogu upućivati na alergijske urtike koje najčešće nisu direktno povezane sa skleritisom, ali mogu biti i znak sustavnih autoimunih bolesti.