Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


smetnje vida pomoć


Autor Poruka

ilija61

03.08.2014. 04:05

Pozdrav.imam 27 god.i moje prve smatnje su pocele prije 7 god. kada mi je receno da imam parcijalnu epilepsiju radi manje arahnodialne cistelijevo temporobazalno.Lijecen sam 2 god. tegretolom 400 nakon cega mi je ukinuta terapija i eeg je bio ok.Ali prije 4 god.počeo sam primjećivati smetnje vida,prilikom vožnje u noćnim satima,(svijetla vozila,prometni znakovi,sve sto je imalo veci kontrast,ekran mobitela u mraku prilikom pokreta ostavljao bi kao mliječnu stazu.itd.)imalo mi je obrise kao dvoslika ali nije jasna dvoslika već kao obris.Zanemarivao sam to jer mi nije previse smetalo u normalnom životu.Unazad 4 mjeseca stanje se pogoršalo,obrisi iza predmeta koji su u pokretu,prilikm gedanja imam negativ slike(prilikom gledanja u papir na kojemu je tekst u crnoj boji pogledom sa strane isti tekst samo kao negativ,itd)imam titranje,kao bljeskovi kad uđem u mračnu prostoriju koji prestaju kroz 7,8 sek.osjetljivost na svijetlo,osjećaj usporenosti slike i nemogućnost fokusiranja i kao da mi na trenutak zaigra cijela slika, po danu a pogotovo noću.simptoi su prisutni cijelo vrijeme i ne dolaze u napadajima-Prilikom buđenja svi simptomi su mi izrženiji nekih 3 do 4 min.Posjetio sam neurologa npravljen mr glave uredan i nepromjenjen od zadnjega 2010.eeg uredan nalazi oftamologa uredni (dioptrija -0.50 na oba oka uz cilindre),snimanje vratnih žila ok hormoni štitnjače ok.Upoćen sam na vep pretragu po neurologu i vidno polje.zadnji vep koji sam radio prije 7 god je glasio u zaključku moguće smetnje u oba vidna polja.tada nisam imao nikakve smetnje.molio bih vas za vaše mišljenje jer sam jako zabrinut.Unaprijed hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.08.2014. 18:35

Simptomi koje navodite mogu odgovarati palinopsiji povezanoj s neurološkim problemima u vidnom putu, najvjerojatnije u području lateralnog koljenastog tijela. Dobro je da nema promjena na MR-u i drugim nalazima, no svakako i dalje redovito odlazite na kontrole po preporuci neurologa. Bljeskovi koji bi zahtjevali oftalmološku obradu mogu nastati u bilo koje doba noći i dana, a ne samo nakon ulaska u tamnu prostoriju.