Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


adenom parotidne zlijezde


Autor Poruka

anida

19.02.2008. 16:35

Poštovani,

Imam 26 godina.
Prije dvije godine dijagnosticiran mi je adenom parotidne žlijezde.
Uradila sam dva puta EHO, MRI a poslijednji EHO sam radila 08.02.2008. godine.
U nastavku dostavljam MRI nalaz:
Rađena je magnetna rezonansa parotidnih žlijezda.
Na aparatu od 1,0 Tesla radjene su slijedeće sekvence:
T-1 Se transerzalno nativno i nakon aplikacije kontrasta
T-2 Tse transverzalno i koronalno.

Na učinjenim sekvencama posebnu pažnju obratimo na desnu parotidnu žlijezdu koja u kranijalnim slojevima izgleda uredne veličine, homogene strukture, urednog intenziteta signala. Kaudalno u desnoj parotidnoj žlijezdi evidentiramo leziju koja je nisko intenziteta signala uT-1 sekvenci promjera je 2,5x2,5 cm blago neravnih kontura nakon aplikacije kontrasta istim se intenzitetom imbibira.
Desna submandibularna žlijezda voluminoznija je od lijeve.
Nalaz ukazuje na leziju u kaudalnom polu dene parotidne žlijezde koja se intenzivno imbibira nakon aplikacije kontrasta, u dif.dg. može odgovarati adenomu, pleumorfnom adenomu.

Iz nalaza se može uočiti da adenom nema neku značaju progresiju, njegova veličina je na posljednjem EHU otprilike ista kao i u maju 2006. godine kada je radjena MRI. Ostali ORL nalazi su b.o.

Da li je neophodno raditi citološku punkciju?
Obzirom da sam upoznata sa rizikom koji nosi operacija parotide, u smislu oštećenja facijalnog nerva i sl. u vezi s tim me interesira da li je neophodno odstranivanje adenoma?
Ukoliko nema progresije tumora ili nekih drugih promjena na tumoru da li je "pametno" odgadjati operaciju?

P.S. Ukoliko je operacija zaista neophodna molila bih da mi preporučite hirurga koji ima iskustva sa parotidnom žlijezdom

Unaprijed Vam se toplo zahvaljujem...
Srdačan pozdrav...
Dobro zdravlje želim,

Anida





Domagoj Parazajder, dr. med.

21.02.2008. 14:21

Poštovana, s obzirom na opisani nalaz, svakako učinite citološku punkciju žlijezde. U parotidnoj žlijezdi može nastati cijeli niz tumora, najčešći jesu pleomorfni adenomi, no bez citološkog nalaza nitko na svijetu ne može vam reći o kojem je točno tipu riječ (s obzirom na lokalizaciju tumora i pošto tumor ne raste riječ je navjjerojatnije o begingnom (dobroćudnom) tumoru). Nije potrebo operirati svaki tumor parotidne žlijezde, no ukoliko citologija ukaže da se radi o pleomorfnom adenomu (drugo ime je i tm mixtus), operaciju bih svakako preporučio. Naime, iako su pleomorfni adenomi dobroćudni tumori, kroz dulje vremensko razdoblje (10 godina i više) vrlo često prelaze u zloćudni oblik. Dakle, učinite citološku punkciju, ukoliko je riječ o pleomorfnom adenomu (najvjerojatnije), operaciju učinite, ne hitno, ali svakako u dogledno vrijeme dok je tumor manji i ne pokazuje znakove zloćudne transformacije (znači, treba planirati rutinski operativni zahvat po prilici tijekom ove godine). Vjerojatnost oštećenja facijalnog živca je, po zapadnjačkoj litetraturi 1-3%, što odgovara i statistici u RH. Zahvat se može uraditi u više hrvatskih bolnica, u Zagrebu konkretno kod nas (Sveti Duh), na Institutu za tumore, KBC-u Rebro, KB-i S.Milosrdnice, KB-i Dubrava. Ukoliko se odlučite na zahvat, slobodno se javite s nalazima citologije.

anida

21.02.2008. 15:10

Poštovani,

Hvala na odgovoru, jako ste ljubaznihappy
Uzet ću si za pravo da Vam se nakon citološke punkcije javim sa rezultatima iste...

Hvala još jednom...
Sve najljepše želim...
Srdačan pozdrav,
Anida

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.02.2008. 13:10

Nema na čemu, u očekivanju nalaza, pozdrav.