Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nosna polipoza


Autor Poruka

jozica

31.01.2008. 23:55

Poštovani!
Obraćam Vam se u ime svog supruga. Danas nakon posijete pulmologu i laparoskopskog pregleda saznali smo što je uzrok jednomjesečnoj agoniji. Naime, moj suprug već mjesec dana nikako ne diše na lijevu nosnicu, slab je protok kroz desnu. Nalaz glasi ovako: U nosu vrlo izražena upala uz veću polipoidnu masu u lijevoj nosnici i uz nekoliko sitnijih polipa u desnoj nosnici. Na plućima nalaz uredan. UZV paranazalnih sinusa: obostrana uredna prozračnost oba maksilarna sinusa.
U iščekivanju smo citološkog nalaza brisa nosa i pomalo strepimo pošto je pulmolog izrazio svoje čuđenje izostankom sinusitisa. Moram napomenuti da je moj suprug asmatičar koji je posljednji napad imao prije dvije godine, alergičan je na prašinu i pelud ( vjerojatno i na još neke stvari ali zadnji alergo test je rađen davno pa se ni on svega ne sjeća ) a i otac mu je non stop na kortikosteroidima. Danas je primio injekciju dexamethasona i inhalacijsku terapiju. Zanima me što možemo očekivati od citološke analize i je li moguće odnosno koliko je učestalo pojavljivanje eventualnih malignih oboljenja u sličnim uvijetima. Molim Vas za brzi odgovor i unaprijed zahvaljujem

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 14:20

Poštovana, nosna polipoza vrlo je česta bolest, polipi su dobroćudne izrasline u nosu, a nastaju pogotovo kod astmatičara, i na sreću, osim što otežavaju disanje na nos nisu nerješiv problem. Nosnu polipozu ne mora nužno pratiti i upala sinusa, iako su dugotrajne i jake polipoze često udružene sa upalom sinusa koja se razvije zbog loše prozračnosti i otežane fiziološke drenaže paranazalnih sinusa. Citološki nalaz ovdje nije ključan, možda je vaš pulmolog posumnajo da se radi o eventualnom zloćudnom procesu u nosu, no takvi procesi obično krvare i nisu obostrani (vaš suprug ima manje polipe i u desnoj nosnici), tako da ja ne bih dizao paniku. Injekcija korikosteroida (deksametazon) obično dovodi do smanjenja polipa, no ne i potpunog nestanka. Preporučam i korištenje nazalnih kortikosteroidnih sprejeva koji imaju jako dobar lokalni a zanemariv sistemski učinak. Učinite pregled orl-oga koji će dati daljnje smjernice za liječenje. U svakom sluačju, ukoliko je vaš suprug kondicijski u dobrom stanju, najbolje rješenje je operativo odstranjenje polipa (nakon učinjenog CT-a da bi se utvrdila proširenost polipoze), što uz dobro postoperativno praćenje obično rješava problem trajno ili na dulje vrijeme (nažalost kod nekih osoba polipi se vraćaju). Dakle, možete mirno spavati, problem se jednostavno rješava. Sretno!

jozica

14.02.2008. 22:00

Poštovani!
Zahvaljujem Vam se na Vašem odgovoru. Na sreću, kod nas je sve u redu kako ste i predvidjeli, samo imamo jaaaku alergiju na prašinu i prašinsku grinju. Alergotest je jednostavno napravio takvu erupciju na koži da se i doktor začudio! Poduzimamo potrebne mjere, polipići su se smanjili na 1/3, prepisan mu je telfast i čini mi se tafen sprej ( nemam kutiju kod sebe, muž je nosi u torbi sa sobom ) no nije još koristio ništa od toga jer se osijeća dobro. Ma ja sam Vam se samo jako prepala. U svakom slučaju, hvala Vam na odgovoru, nadam se da Vas više neću morati gnjaviti pitanjima i da će sve biti OK! Sretno i Vama!

Domagoj Parazajder, dr. med.

21.02.2008. 14:21

Nema na čemu.