Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Alergija ili sinusi?


Autor Poruka

iana99

19.12.2008. 09:35

Poštovani g. dr.Parazajder,

Već tri godine imam problema sa sinusima i alergijom. Doktori prebacuju loptice a meni je sve gore.Simptomi: kihanje, začepljen nos, glavobolja u predjelu sinusa, slivanje tekućine u grlo, povremeno bol u grlu i svrbež u predjelu između grla i nepca i u ušima.Prema nalazima iz RISTA i RASTA spadam u alergičare druge klase (najviše na kućnu prašinu, 12,31). Ukupni IgE je 46,3. Od tada sam liječena: u nekoliko navrata sa sprejem Flixonase, Flonidan, kada nije dalo učinka prešla sam na Tafen, zatim Singulair, Aerius sirup i Fenadex tablete.Više puta sam bila na inhalacijama, potom Summamed u dva navrata, Lendacin amp 6 dana, Zinat i Gelomyrtol.. Tri puta RTG sinusa i jednom CT sinusa. Uglavnom zasjenjenje po upalnom tipu frontalnih sinusa.Potom sam radila bris iz nosa gdje je izolovana bakterija Staphyloccus pyogenes, opet tablete- Zinnat, Cenin, Ceftriaxon, Cefotaxim.Među zadnjim je bila punkcija sinusa, nakon koje sam koristila Ciprofloksacin, Aerius tablete i Rhinocort aqua sprej, te biolaser. Iako malo poboljšanje nakon pukcije, isti problemi se nastavljaju. Napravila sam ponovno bris iz nosa i grla, pokazalo se sada u grlu bakterija Staph.p.Ponovila sam dva puta nalaze u drugoj poliklinici, koja se bavi detaljnije (uzgoj bakterija) - medicinskoj mikrobiologiji s parazitologijom, oba puta je porasla fiziološka flora. Bakterije nema (iako se radi o samo nekoliko dana razmaka), meni je svaki dan gore. Trenutno koristim Rinolan tablete za alergiju ali mi ne pomažu. Budim se noću začepljenog nosa, kišem. Dijagnosticirana mi je i Astma, ali većih problema (osim kada su baš velike magle)nemam. Molim Vas za Vaše mišljenje, je li u pitanju alergija ili sinusi i kako riješiti? Imam čir na dvanaestercu i bjelančevine u bubrezima. Strah me je da ću tabletama upropastiti još više i bubrege i želudac.

Unaprijed Vam zahvaljujem

iana

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.12.2008. 23:25

Poštovana, evidentno je da je alergija kod vas uzrokovala i smetnje od strane sinusa - kroničnu upalu sinusa, sa svim popratnim simptomima (glavobolje, postnazalno slijevanje, opstrukcija nosa). Terapija koju ste do sada provodili (antialergijska i antibiotska) je standardan način liječenja, dobro je da je učinjen CT sinusa, koji daje puno precizniji odogovor nego RTG koji se u smislu dijagnosticiranja kroničnih upala sinusa više ne radi. Sami brisevi nosa/nazofarinksa, kao metoda utvrđivanja patogene bakterijske flore u sinusima i ciljanog antibiotskog liječenja, nažalost, nije dovoljna, jer nalaz brisa nosa i nalazi materijala uzetih izravno iz sinusa uglavnom ne odgovaraju jedno drugom. Kod pacijenata sa kroničnom upalom sinusa treba odvagnuti dosadašnji konzervativni tretman, te se ovisno o nalazu (po potrebi i kontrolni CT), preporuča, najčešće, operativni zahvat - od obične sinusoskopije, do raznih oblika endoskopske sinusne kiirurgije, ovisno o nalazu. Dakle, svakako se savjetujte sa orl-ogom kioji se bavi problematikom paranazalnih sinusa i ima mogućnost takvih zahvata. Sretno!