Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Apnea u snu


Autor Poruka

Sanja

22.11.2005. 18:51

Poštovani doktore!Povremeno mi se dešava,naročito kada spavam na leđima,da se budim i grčevito hvatam zrak, nakon ćega sam svjesna da sam se u stvari, gušila.
Nikakvih zdravstvenih problema nemam, osim što sam prije 8 godina, imala uvučen desni bubnjić, i na njega dosta slabije čula, nakon čega sam to riješila propuhivanjem kroz nos.Pretpostavljam da bi eventualno uzrok koji je doveo do uvlačenja bubnjića, mogao biti i uzrok apnee.
Trenutno mi to uho isto stvara probleme u vidu zujanja i nagluhosti.Osim toga, ne znam da li je to povezano, ali mislim da Vam mogu i to spomenuti, da imam problema sa otvorenim zagrizom, a ortodont kaže da mi je jezik " predugačak".Može li i to eventualno biti uzrok, prekidima disanja?Najljepša Vam hvala na odgovoru!

prof. dr. Željko Bumber

25.11.2005. 07:56

Potrebna je obrada u Centru za poremećaje sna u Vrapču. LOš zagriz i "oblik jezika " također mogu uticati na spavanje i gubitak disanja. ORL kontrola i vjerojatno op.

nick

26.08.2010. 00:30

Poštovani !

Već duže vremena imam problema sa disanjem u snu. Naime tijekom sna prestanem disati do cca 20 sek. Uz to nos mi je većinom poluprohodan ili začepljen. Imam devijaciju septuma. Kada se probudim u grlu mi zna biti sluz zelenkaste do smeđe boje koju nekada nemogu izbaciti bez ispiranja vodom.Naravno sve to je popračeno hrkanjem pa mi se zna nekada desiti da sam sebe čujem jer se probudim.Zanima me što se tu može ućiniti jer mi je moja liječnica spec.obiteljske medicine rekla da se tu baš i nemože nešto puno napraviti.



Hvala unaprijed!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:36

Problem apneje u snu treba shvatiti ozbiljno jer dugotrajne apneje mogu izazvati i veće probleme sa zdravljem. Za početak, potreban je dobar orl pregled (otežana prohodnost nosa bilo kojeg uzroka može biti razlog za apneje), potreban je pregled ždrijela da se utvrdi stanje nepca i korjena jezika...; a ovisno o nalazu, biti će potrebno učiniti i polisomnografiju, pretragu koja utvrđuje duljinu i težinu apneja u snu. Apneja se može liječiti na više načina, ovisno o uzroku. Lijepi pozdrav!

malaluce

20.09.2010. 23:15

Poštovani doktore!
Htjela bih pomoći muškoj osobi koja ima učestale apnee u snu!Muškarac 47 god 115 kg nije dosad lječio taj problem,učestalo hrče i ima zastoje u disanju koji traju i po 15 sekundi i onda bez buđenja diše ubrzano desetak sekundi da bi se odmah zatim javila nova apnea,a osim tog po njegovim riječima prisutna je i devijacija septuma!Gdje bi se najučinkovitije i najopsežnije mogao napraviti pregled i postaviti dijagnoza te eliminirati postojeće probleme dok nisu doveli do još većih!Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:45

Potrebno je učiniti polisomnografiju (ispitivanje kojim se dokazuje postojanost i težina apneja), a u zagrebu se radi u KB Vrapče. Ovisno o nalazu, preporučuje se daljnja specijalistička obrada. Lijepi pozdrav!