Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


benigni fibrozni histiocitom


Autor Poruka

anilokin

15.09.2013. 22:45

Poštovani!
Majka mi je rođena 1953.g. 2007.g. je na desnoj uški primijetila kvržicu veličine oko 1 cm s koje je uzeta biopsija koja je pokazala da se ne radi o malignoj tvorbi. Nakon biopsije kvržica je rasla nakon čega je operativno odsranjena. PHD je pokazao da se radi o histiocitomu. Nakon godine dana kvržica se ponovno pojavila na istome mjestu i tada je dobila terapiju mazanja kortikosteroidnom kremom. Kako nije bilo poboljšanja 2009.g. kvržica je ponovno odstranjena. PHD je pokazao da se radi o benignom fibroznom histiocitomu. Majci je rađena i plastična operacija desne uške budući joj je odstranjena gotovo polovica uške od prethodnih zahvata. Tijekom 2011.g. ponovno joj se na postoperativnom rezu pojavljuje ista kvržica. Majka odlazi po drugo mišljenje budući joj je rečeno da se ista više neće pojavljivati jer se svaki puta tijekom zahvata došlo do tzv. zdravog tkiva. Ponovno joj se predlaže zahvat na koji odlazi u veljači 2012.g., PHD isti kao i prošli. Devet mjeseci nakon toga majci se ponovno pojavljuje ista kvržica. Napominjem da joj je od desne ušne školjke ostala samo ušna resica. Sada joj dr. ponovno predlaže operativni zahvat u općoj anesteziji koji bi trajao oko 45 min.po njegovoj procjeni, kaže da bi išao malo dublje u tkivo i vidio o čemu se radi jer je kao očito da negdje nešto postoji čim se kvržice stalno vraćaju, te da će joj ovisno o nalazu preventivno dati nekoliko terapija zračenjem.
Pitanje je sljedeće:
Da li je po Vašem mišljenju potreban još jedan operativni zahvat budući se tvorbe stalno vraćaju pa se pitamo gdje će se ponovno pojaviti kada joj odstrane cijelu ušnu školjku. Da li je moguće da ta tvorba prijeđe u karcinom i da li je uopće potrebno zračenje odnosno koje su njegove posljedice jer majka boluje i od parkinsonove bolesti koja je za sada pod nadzorom.
Hvala!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

26.09.2013. 15:00

Poštovani, benigni fibrozni histiocitom (FH) se obzirom na lokalizaciju pojavljuje u vidu površnijeg kutanog i dubljeg oblika.Tzk. „deep“ benigni fibrozni histiocitom ima ishodište u dubljim slojevim potkožja ili dublje smještenim mekim tkivima, lokalno je agresivniji i stoga češće recidivira. Taj se oblik histiocitoma češće javlja na licu nego na ostalim dijelovima tijela. U postavljanju dijagnoze, najvažnije je razlikovati taj oblik histiocitoma od agresivnih oblika fibrohistiocitnih neoplazmi, kao što su maligni fibrozni histiocitom i dermatofibrosarcoma protuberans. U literaturi se navodi da 11% od svih oblika benignog FH-a negativnih rubova preparata recidivira. Uzrok je nepoznat. Radijacijska i kemoterapija se ne koriste u liječenju benignih oblika FH-a.

anilokin

26.09.2013. 23:50

Hvala Vam na odgovoru, međutim mene zanima Vaše mišljenje, a s obzirom na navedenu povijest bolesti, da li je uopće potrebno uklanjati taj histiocitom ako stalno recidivira. Kozmetički on majci ne smeta. Iz vašeg sam odgovora shvatila da se on razvija dublje pod kožom. Znači li to da se pri dosadašnjim zahvatima nije išlo dovoljno duboko da bi se tkivo potpuno očistilo? I još samo nešto: ako majka sada pristane na operaciju ostat će bez cijele ušne školjke pa me zanima što ako histiocitom ponovno recidivira, gdje će se pojaviti? Na licu? Da li to znači opet rezanje i lica malo po malo?
Hvala!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.10.2013. 12:25

Poštovana, problem svake benigne tumorske tvorbe / pogotovo one koja stalno recidivira/ je njezina mogućnost maligne alteracije. Moguć / ali ne i siguran/ scenarij je, da se u jednm trenutku dogodi konverzija benigne tvorbe u malignu. Alternativa ponovljenom kirurškom zahvatu je pedantna opservacija i periodične biopsije, ali morate imati na umu da fizički veća tvorba zahtijeva i veći mutilacijski zahvat. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da tvorba nije prilikom prethodnih zahvata odstranjena u cjelosti; u određenom broju slučajeva je uzrok recidiva nepoznat, usprkos negativnim rubovima preparata. Gubitak cjelokupne uške je kozmetički teško prihvatljivo za većinu pacijenata, ali osobno sam pristalica takvog zahvata /čak i radikalnijeg, sa potpunim odstranjivanjem mekih tkiva) ukoliko se problem definitivno riješi. Postoje proteze uz pomoć kojih vjerno možete nadomjestiti nepostojeću ušku. Recidiv je uvijek moguć i to u okolici primarnog tumora