Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kronični kašalj


Autor Poruka

Dianora77

08.09.2008. 20:35

Nadam se da mi netko može pomoći savjetom. Patim od kroničnog suhog kašlja već par godina. Nije stalan, povremeno se povlači na par mjeseci (obično ljeti iako to recimo sada nije slučaj, jer opet kašljem) pa se vrati. Osjećam ga kao škakljanje u dušniku, ponekad na početku grla, ponekad niže i bliže plućima. Noću se smiri, a onda se pojavi tokom dana (obično nakon što nešto prvi put pojedem ili popijem) i pojačava do večeri. Nikad ništa ne iskašljem.
Snimala sam pluća i sinuse kad sam prvi put zbog ovoga otišla na pregled. Pluća su bila čista (to je bilo prije par godina), sinusi malo otečeni, ali mi nikakva terapija nije bila pripisana. Tada sam također obavila alergijski test i navodno reagirala čak i na običnu vodu, na što mi je liječnica rekla da je to zbog stresa. Jedan otorinolaringolog u kojeg sam bila također mi je rekao da mi je "sluznica nosa crvena i da ima izražen kapilarni crtež".
Čula sam da postoji vrsta gastritisa koja uzrokuje suhi kašalj, pa me zanima je li i to moguće. Obično nemam nekih većih želučanih i probavnih problema, hranim se relativno zdravo, izbjegavam masnu hranu. Za sebe ne mogu reći da sam pušač, iako znam povremeno zapaliti cigaretu, ali vrlo rijetko, možda jednom u mjesec dana, pa i rjeđe. Također me zanima može li ovakav kašalj nastati i na nervnoj bazi. Ili je možda u pitanju čak i neki blaži oblik astme?

Unaprijed zahvalna,
T.P.

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.09.2008. 09:50

Poštovana, kašalj može biti simptom laringofaringealnogh refluksa, tj dizanja kiseline iz želuca sve do ždrijela i grkljana, a u velikom broju slučajeva nije povezan sa jasnim simptomima žgaravice/pečenja iza prsne kosti. Svakako učinite pregled gastroenterologa. Ukoliko postoji sumnja da imate astmu neka vas vaš liječnik pošalje na pregled pulmologa. Sretno!