Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tinnitus, Insomnia, Devijacija septuma


Autor Poruka

emetec

19.09.2008. 21:35

Poštovani!
Imam 24.g. Već godinama imam šum u oba uha koji je konstantan. 2007.g. u Centru za poremečaje spavanja, Psihijatrijska bolnica Vrapče, dijagnosticirana mi je teža nesanica. Na propisanu terapiju ( Rivotril, MIsar) dolazi do poboljšanja spavanja.Mr.sc.dr Hrabrić me šalje na kontrolu T3, T4, TSH, snimanje slušnih evociranih potencijala i CT mozga.Svi nalazi uredni. Radi perzistiranja šuma u oba uha šalje me na ORL pretragu. Neurološki ili endokrini supstrat za sada isklučen.Doktor u Sisku je obavio pretragu DG: Fractura inveterata septi nasi Tinnitus aurium, Insomnia, Rhinosinuitis chr. ...međutim šalje me u Zg jer kako sam kaže ''pošto si dosta mlad i imaš ovakve probleme bolje da te pošaljem u Zagreb gdje su specijaliziraniji za to...'' Rekao mi je da ce me vjerojatno poslati na operaciju septuma nosa i ''obecavati brda i doline''...upravo zbog takvog pesimističnog stajališta zanima me dali je moguće da sama devijacija septuma može izazvati navedene teškoće, kakve su moguće koristi i rizici operacije?
Unaprijed hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 10:30

Poštovani, ukoliko imate značajnu deformaciju nosne pregrade (iz nalaza se ne može zključiti veličina deformacije, uvijek je potreban izravni pregled za zaključak o težini iste), disanje na nos je otežano. kao posljedica lošije ventilacije sinusa, može se raziviti i kronična upala sinusa. Uz to, kod nekih ljudi, otežano disanje na nos i posljedično disanje na usta, pogotovo noću, može dovesti do poremećaja koji se zove OSA- opstruktivna apneja u spavanju gdje pacijent noću hrče i ima zastoje u disanju za vrijeme sna- niste naveli da li ste u KB Vrapče radili polisomnografiju koja bi to dokazala.
U svakom slučaju, operacija nosne pregrade spada u rutinske orl zahvate, rez se radi u nosu (nema ožiljka vani), i ovisno o težini defiormacije traje cca pola sata do 45 minuta. Nakon operacije kroz nekoliko dana u nosu stoje tamponi, i nakon vađenja istih liječenje je završeno. Operacija se, naravno, radi u općoj anesteziji.
Nadam se da sam vam barem djelomično pomogao odgovorom. Sretno!

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 10:30

Želim samo dodati, da ukoliko imate uredan nalaz sluha (i eventualno timpanometrije), samom operacijom nosa nećete riješiti pitanje šuma, te dvije dijagnoze u ovom slučaju nisu uzročno povezane.

emetec

22.09.2008. 17:10

...dodao bih samo da mi je sluh uredan i nemam poteškoća..višestruko sam radio testove...

emetec

22.09.2008. 17:10

Polisomnografiju sam napravio... '' nalaz upućuje na vrlo tešku nesanicu. Naglašene su teškoće uspavljivanja te povišen PLM indeks.'' ...kao što sam napomenuo uz navedene lijekove dobro spavam... sve pretrage koje sam napravio do sada CT, T3, TSH, T4, BSP ,EEG, Evocirani potencijali bile su uredne... Napomenuo bih samo da mi je 2000.g. na pretrazi Doppler VB iKarotida ustanovljena povišena SBSK u lijevoj a. vert. , nešto više u njenom završnom dijelu - manja stenoza ? dok je u desnoj a. vert. SBSK u granicama normale, a na gornjoj granici u a. basilaris. preporućen Stugeron forte ... međutim niti sam ga pio niti sam otada bio na navedenoj pretrazi... uglavnom da ne dužim previše možete li mi malo pojasniti koji su mogući uzroci Tinnitusa. Od silnih posjeta od doktora do doktora dobivam dojam da medicina tu bas i nema nekakve egzaktne dokaze, jer doktori samo klimaju glavom i šalju na pretrage i tako godinama u krug...Znam da je dosta nezahvalno pitanje , ali možete li mi preporučiti kojeg doktora ili ustanovu u RH (pa bilo to i u inozemstvu) koji bi bili dobro (specijaliziranije) upućeni u navedenu problematiku...

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.09.2008. 09:50

Istina je da je šum problem o kojem se puno zna, ali malo može. Najčešći uzrok šuma je oštećenje sluha, no ako vam je nalaz TA i evociranih slušnih potencijala uredan ne radi se o značajnijem oštećenju sluha. Šum može biti i posljedica lošije cirkulacije (sukladno nalazu vašeg UZV-a). Možete pokušati sa terapijom Betaserc ili Urutal tabletama kroz 2-3 mjeseca (uspjeh nije zagarantiran, a lijek nije na listi te ga morate sami kupiti). Ne postoje drugi specifični lijekovi za tretiranje šuma (nigdje u svijetu). U hrvatskoj ima dovoljno dobrih audiologa koji znaju sve informacije u liječenju šuma pa vam odlazak izvan granica nije potreban. Dakle, posjetite bilo koji bolji audiološki centar u hrvatskoj (obično u sklopu ORL odjela ili SUVAG-a) i bit će vam objašnjene sve terapijske mogućnosti. Sretno!