Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


loš timpanogram -indikacija za vađenje sva tri krajnika, miringotomiju i ev.vent.cjevčice


Autor Poruka

platon

02.04.2014. 12:20

Poštovani,
moj trogodišnjak već neko vrijeme slabije čuje, glasno i promuklo govori, te ne izgovara sve glasove. Bili smo na pregledu i rađen mu je timpanogram koji je bio loš ,krivulja B-potpuno ravan, te smo ga ponovili nakon 6 tjedana inhaliranja i ispiranja nosa fiziološkom te cucanja i žvakanja. Opet je loš odnono ravan na oba uha. Dr odmah predlaže vađenje trećeg krajnika odnosno sva tri, zarezivanje bubnjića i eventualnu ugradnju cjevčica. OTS bez refleksa (kraći refleks), tonzile povećane, pri udahu skoro spojene., prednja rinoskopija uredna.
Maleni ne hrče i nema problema s disanjem, nema učestale infekcije.

Sve mi je ovo naglo i zanima me je li hitnost zbilja nužna odnosno što se može dogoditi ako bi željeli nešto drugo pokušati p

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 17:15

Poštovana, Vaše dijete ima serozni otitis sa nakupljanjem gustog sekreta u bubnjištu koji se treba ukloniti zarezivanjem bubnjića (miringotomijom), evakuacijom sadržaja i postavljanjem ventilacijske cjevčice. Obično se uz to odstranjuju i adenoidne vegetacije koje onemogućavaju prirodnu ventilaciju bubnjišta. Ukoliko se zahvat ne učini na vrijeme, možete očekivati trajni gubitak sluha koji se može (ali ne mora) vratiti složenijom operacijom. Timpanometrijska krivulja B tipa pokazuje da je u bubnjištu došlo do nakupljanja sadržaja koji nije moguće odstraniti konzervativnim metodama.