Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Deviiran septum


Autor Poruka

Lana138

26.03.2014. 21:30

Dobar dan! Dakle liječnik ustanovio da imam deviiran septum te edema konhi,zanima me što to znači? I rekao mi je da je potrebna operacija pa me zanima dali će se izgled nosa promijeniti?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Poštovana, devijacija septuma znači pravocrtno skretanje nosne pregrade iz središnje linije u jednu stranu, dok deformacija septuma podrazumijeva jednostranu ili obostranu neravninu nosne pregrade koja otežava disanje kroz istu stranu nosa. Edem conchi se odnosi na privremeno ili trajno povećanje sluzničkog dijela donjih nosnih školjki što još više pogoršava disanje kroz nos. U pravilu, ako je dobro izvedena, operacija nosne pregrade ne utječe na izgled nosne piramide, osim ako se mora raditi nadogradnja septuma zbog njegova propadanja kod nosne lordoze, ili se mobilizira deviiran septum zbog čega se i taj dio hrskavične piramide vraća u medijalnu, središnju liniju.