Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim savjet


Autor Poruka

Jasna_Mostar

30.11.2012. 11:10

Postovanje
Drago mi je da postoji i ovakva vrsta profesionalnog savjetovanja,te Vas molim za pomoc.Naime moj sin kojem je sada 8 god,prije tri godine izvadio treci krajnik,i zbog gubitka sluha na oba uha ugradene su mu cjevcice(Adenoidectomia,Myringothomia bill.et insertio tubae aerationis bill.,Circumcisio).Dva dana nakon operacije ispala mu je cjevcica iz lijevog uha(dr.ga nije zelio opet podvrgnuti zahvatu jer ne mora znaciti da ce to izazvati problem),dok mu je iz desnog uha ispala tek na ljeto ove godine.Od operacije se apetit popravio,manje je hrkao,manje je bilo sekreta iz nosa.Imali smo redovne kontrole i samo jednom u ove tri godine je imao upalu uha.Medutim u zadnje vrijeme opet slabije cuje,opet hrce,i doktor je konstatovao da mu je desno uho b.o,a lijevo bez refleksa(molila bih objasnjenje sta znaci bez refleksa).Uputio me je da izvadim nalaz bris nosa i grla jer ima malo prehlade,a dalje ce kaze vjerovatno morati ponovo raditi lijevo uho.Mene interesuje da li da trazim drugo misljenje,koliko je moguce da mu je ponovno izrastao treci krajnik,i da li je ponovna ugradnja cjevcice rjesenje???'unaprijed veliko hvala na odgovoru...

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 14:10

Poštovana,
odsutnost trokutastog refleksa bubnjića ukazuje na promjenu tlaka šupljine srednjeg uha, odnosno prisustvo sadržaja. Obično nastaje prilkom stvaranja negativnog tlaka zbog zatvaranja ušća Eustahijeve tube koja služi normalnoj aerizaciji srednjeg uha i izjednačavanju tlaka srednjeg uha sa vanjskim atmosferskim tlakom. Evidentno je da je opet došlo do rasta adenoidnih vegetacija, vjerovatno zbog nekompletnog odstranjivanja prilikom prve operacije. Aerizacijske cjevčica se opet ugrađuje ukoliko konzervativna terapija ni nakon 3 mj. nije dala rezultata, odnosno ukoliko timpanometrijskom pretragom dobijemo timpanogram tipa B.