Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rtg sinusa


Autor Poruka

Rainboow2500

27.11.2012. 20:45

Poštovani, već neko vrijeme imam glavobolju. Javila se prije mjesec-dva, i još uvijek je tu. Nisam tome pridavala pažnju, mislila sam da će prestati, i koristila sam lijekove za glavobolju, koji nikada nisu pomagali. Glavobolja se javlja u predjelu čela, očiju i nosa. Osjećam pritisak i kao da mi je taj dio lica vruć. Ponekad mi oči suze i bole me uši. Što se nosa tiče, povremeno se začepi ( ne curi ) . Imam i neki sekret koji se slijeva u grlo i koji moram da iskašljavam svako malo. Boja sekreta u jutro bude zelena, dok tokom dana postane prozirno žuta. Glavobolja je tokom dana slabija, a naveče ili u jutro osjećam jače bolove. Drugih tegoba nemam. Što se tiče općeg stanja, osjećam umor i kao da je cijelo tijelo teško. Takođe se javlja i temp. koja ide do 37,5. Inače nikad do sad nisam imala ove tegobe. Nalazi koje sam radila su krvna slika, koje je bila ok i RTG sinusa, gdje piše RUBNO ZASJENJENJE MAKSILARNIH SINUSA. Eh sada me doktora uputila kod specijaliste ORL. Ali me zanima šta bi trebala značiti gore navedena dijagnoza. Da li je to samo možda neka blaža upala ?? Molim vaš odgovor !

Rainboow2500

28.11.2012. 21:10

Bila sam na pregledu kod ORL.. nije mi ništa rekao za snimak, samo je rekao da imam sekret koji se slijeva u grlo ( to sam i znala ) i dobila sam Bronles kapsule, Citeral tablete i kapi za nos, da koristim 20 dana, tj do kontrole i onda da nakon terapije uradim bris nosa. Ja sada ne znam ni šta je '' sa mnom '' i sa mojim sinusima i sa glavoboljom !!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 14:10

Poštovana,
Obzirom na povezanost glavobolje sa nosnom opstrukcijom, postnazalnom sekrecijom, jutarnje i večernje jačanje intenziteta , subfebrilnom temperaturom, lokalizacijom u području korjena nosa, čela i sljepoočnica i osjećajem pritiska, postoji opravdana sumnja u povezanost glavobolje sa procesom u sinusima, prvenstveno čeonim i etmoidalnim celulama. RTG sinusa nije adekvatna pretraga koja može potvrditi dijagnozu, već se kao standard koristi CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku. Ukoliko CT sinusa ne potvrdi postojanje procesa u paranazalnim sinusima, preporučuje se neurološka obrada.Budući da kod Vas RTG sinusa pokazuje preliminarno promjene tipične za subakutnu ili kroničnu upalu sinusa, trebalo bi započeti liječenje u tom smjeru.