Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nagluhost


Autor Poruka

katarinaa

01.09.2008. 21:00

Poštovani,
kod supruga već duže vrijeme postoje problemi začepljenost nosa i nagluhosti na lijevo uho.
Pregledom je uočen lijevo i desno uvučen bubnjić i hiperemija u području Schrapnelove membrane na lijevom uhu. Napravili smo timpanogram- desno C lijevo B, tonski audiogram pokazuje desno provodne smetnje a lijevo provodnu nagluhost na 35, 25 i 40 db i mješovitu nagluhost u višim frekvencijama.
Molim za Vaše stručno mišljenje što dalje učiniti?
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem, Katarina

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.09.2008. 21:35

Poštovana, kod vašeg se supruga najvjerojatnije radi o disfunkciji eustahijeve tube koja povezuje srednje uho sa gornjim dijelom ždrijela, a služi za normalnu ventilaciju srednjeg uha. Očito ste obavili orl pregled, čim imate nalaze tonske audiometrije i timpanometrije, no da bih vam dao točniju informaciju, potrebno je znati kakav je nalaz u nosu, kao i u epifarinksu - mjestu gdje se otvaraju eustahijeve tube (visoko u ždrijelu, iznad mekog nepca). Sukladno tom nalazu kod pacijenta se provodi i terapija, u slučaju urednog nalaza u nosu i epifarinksu u početku konzervativna, a ukoliko ista ne dovede do poboljšanja i kirurška (rađenje rupice na bubnjiću i eventualno postavljanje ventilacijske cijevčice u bunbnjić). Dakle, za početak obavezno napravite dobar pregled nosne šupljine/epifarinksa, i slobodno se javite. Sretno!