Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


obilne sline i kašalj


Autor Poruka

missy

21.06.2007. 14:10

Mama mi već duže vrijeme ima problema sa slinama,i po noći i po danu. To su guste sline, koje joj se nagomilavaju u ustima,ne može ih gutnuti nego mora ispljunuti.
(Imala je upalu pluća prošle godine u 12.mjesecu, pila je Fromilid koji joj je propisala obiteljska liječnica nakon slikanja pluća, a kašalj, suhi, ima konstantno od tada...)
Lanzul joj je doktorica dala za sline, ali to joj nije ništa pomoglo, štoviše, imala je neke simptome kontraindikacija.
(Išla je na testiranje za 10 najčešćih alergena, od toga nije bilo pozitivnih reakcija.) Otac joj je umro od raka jednjaka i isto je imao problema sa slinama.
Možete li preporučiti neki drugi pregled ili moguću dijagnozu?
Hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.07.2007. 23:20

Štovana, iz navedenog je teško zaključiti radi li se o hipersekreciji (pojačanom izlučivanju) sline ili eventualno postnazalnom slijevu (kod, primjerice kronične upale sinusa...), dakle slijevanju sekreta iz nosne šupljine/sinusa u ždrijelo. Lanzul je inhibitor protonske pumpe i lijek je za liječenje bolesti želuca (gastritis...), no daje se i kod simptoma refluksa kiseline iz želuca u ždrijelo - kronični kašalj može biti posljedica refluksa, no ne i opisano nakupljanje sekreta (vrlo rijetko da, ako je refluks jak te je uzrokovao kroničnu upalu sinusa). Tek kod uznapredovalog karcinoma jednjaka, kada postoji potpuna zapreka prolazu hrane i tekućine dolazi do nakupljanja sekreta u ždrijelu, no tada, logično, pacijenti imaju i nemogućnost gutanja hrane i tekućine, tako da ovo nije rani simptom te bolesti, niti ju uzrokuje. Preporučam učiniti pregled specijaliste ORL-oga koji će ustanoviti narav poremećaja te predložiti daljnju dijagnostičku obradu (koja može ići u više smjerova, ovisno o ORL nalazu) te liječenje.