Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija nosnih polipa


Autor Poruka

marinae

13.03.2009. 09:55

Poštovani!
Imam sina koji ima devet godina. Dr. Petković, otorinolaringolog u općoj bolnici u Dubrovniku mu je dijagnosticirao polipe u nosu i preporučio operaciju. Citiram njegovu dijagnozu: "Endoskopija nosa pokazuje u lijevom kavumu prema hoani polip, desno polip koji zatvara kavum a izlazi vnj. iz srednjeg nosnog hodnika. OFS uredan nalaz. OTS obostrano uredan nalaz. ". Osim ostalih pretraga koje smo obavili (i za koje su svi nalazi uredni), još moramo obaviti MRI PNS, za koju smo naručeni i čekamo. Zanima me koji oblik operacije preporučate s obzirom na njegovu dob, te koliko je bolan i dug oporavak od takve operacije. Je li bolje tu operaciju obaviti u Dubrovniku ili u Splitu?
Unaprijed zahvaljujem!!

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Nosna polipoza u dječjoj dobi je izuzetno rijetka, no operacija je najbolji način rješavanja iste. Operacije u nosnoj šupljini i na paranazalnim sinusima (ovisno o proširenosti polipoze) kod djece treba obavljati maksimalno poštedno, radi izbjegavanja oštećenja centara rasta u kostima. Operativni je zahvat najbolje uraditi endoskopski (FESS), dakle kroz nosnu šupljinu uz vizualizaciju optikom. Radi točne orjentacije, unatoč nešto većem zračenju, nije loše učiniti preoperativni CT paranazalnih sinusa. Osobono nemam informaciju rade li se ove operacije u dubrovniku (u splitu vjerojatno da), no provjeriti ću pa ću se javiti slijedećim odgovorom.

marinae

09.04.2009. 09:00

Poštovani dr. Parazajder,
zahvaljujem na odgovoru. Inače, mi živimo u Metkoviću, pa mi je malo teže doć do specijaliste da se njemu obratim s ovim pitanjima. Poslušat ću Vaš savjet, i inzistirati na FESS operaciji. Samo bih Vas još zamolila da mi kažete koliko je bolan i dug oporavak od te operacije. Ne znam da li čekati da završi škola, ili da ne odgađamo operaciju? Puno pozdrava!!