Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija polipa ili dren u uho


Autor Poruka

Tarci

13.05.2009. 23:55

Zdravo, javljam se iz Danske. Moj sestogodisnji sin ima tekucinu u srednjem uhu vec 4 mjeseca i ima pod pritisak ili nizak pritisak u desnom uhu. Doktor mu je takode pronasao polipe u nosu. Pokuisali smo terapiju sa hormonskim kapima za nos ali bez uspjeha. Sada smo dobili balon koji treba da piri kroz nos, i da nastavimo sa hormonskim kapima jos 1 mjesec. Doktor predlaze ove dvije operacije ali on misli da bi prvo trebali pokusati sa operacijom polipa. Doktor misli da bi tako mozda izbjegli dren u uho, iako nije sigurno. Moj sin je roden sa arahnoidalnom cistom na mozgu koja mu ne pravi nikakvih problema. Sve cesce razmisljam da li to oma neke veze sa ovom tekucinom u srednjem uhu. Molim vas za savjet i vase misljenje koji od ovih zahvata bi bilo bolje uraditi. Unaprije hvala Zabrinuta mama

Domagoj Parazajder, dr. med.

07.10.2009. 23:10

Poštovana/i, opisana arahnoidalna cista u mozgu hje najčešće samo nuznalaz i nema nikakvog značenja, a pogotovo ne sa stanjem u uhu. Zbog polipoze u nosu otežano je ventiliranje eustahijeve tube te dolazi do posljedičnog negativnog tlaka u srednjem uhu i nakupljanja tekućine. Sama operacija polipoze u nosu može dovesti do sanacije stanja u uhu, ali i ne mora (ovisno o fazi bolesti), tako da je potrebna individualna procjena - operirati polipozu i čekati spontani oporavak uha, te ako to ne uspije, učiniti miringotomiju i staviti ventilacijske cjevčice, ili učiniti obje stvari istovremeno.