Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problem promjene sluha


Autor Poruka

bibi300

15.05.2009. 09:15

Mom tati se pogoršao sluh nakon meningitisa i moždanog udara. Već desetak godina nosi slušni aparat. U zadnjih nekoliko mjeseci ima problema sa sluhom i pored aparata. Naime, dešava mu se da nekoliko dana uopće ne čuje, stalno ima šumove i odjekivanje u ušima,da bi to prestalo i opet bi čuo relativno dobro. Takvi periodi su sve češći,sada ima 2 slušna aparata koji su u redu, uši su također bez upale i nećistoća, ali on i dalje ima problema. Mislili smo da to ima veze sa krvnim tlakom,ali se problem javlja bez obzira na to.Možete li mi pomoći nekakvim savjetom? Postoji li ikakva šansa da se nešto učini,na primjer i u najboljim danima vrlo slabo razumije TV? On često zna reći da čuje,ali uz odjekivanje, pa ne razumije razgovor. Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

07.10.2009. 23:10

Osnovni problem kod vašeg oca najvjerojatnije nije samo u slabijem sluhu, već i u slabijoj razumljivosti govora, što nastaje zbog promjena u slušnom putu (od unutarnjeg uha do kore velikog mozga). Nažalost, upotreba slušnih pomagala kod takvih stanja ima djelomičan uspjeh (upotrebom dva aparata uvijek se postiže bolja razumljivost nego jednim). U svakom slučaju, preporučio bih pregled logopeda-surdopedagoga radi provođenja auditornih vježbi (može biti od koristi), eventualno i korekciju programa slušnih pomagala.