Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polipi


Autor Poruka

mladazena

04.11.2010. 11:45

Postovani doktore,

moj suprug vec dugo godina ima problema sa alergijama i alergijskom astmom, prije 5 tjedana je radio endoskopsku operaciju skracivanja nosnoh skoljki, sinusa, devijaciju septuma i uklanjanje polipi. Sve vrijeme nakon operacije je bio pod kontrolom , doktor je cistio priraslice, te na zadnjoj kontroli je rekao da su se ponovno pojavili polipi, te da ce ih ukloniti spaljivanjem.Koristi sprej za nos Avamys. Molim Vas da mi kazete da li je uredu da se polipi tako brzo vrate, da li ce se uvijek tako vracati, te da li mozete preporuciti neku terapiju ili savjet sto uraditi iz Vaseg iskustva?

Hvala Vam unaprijed i lijepo Vas pozdravljam!

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.11.2010. 13:20

Nažalost, polipoza se kod nekih pacijenata, pogotovo kod onih koji boluju od alergijskih bolesti/astme, vrlo često vraća brzo nakon operacija, tako da su nekad potrebne česte reoperacije (ima pacijenata operiranih i desetak puta). Veću nadu za uspjeh (odnosno duži period bez simptoma bolesti) imaju pacijenti kod kojih se operacije rade endoskopski (FESS), zbog mogućnosti temeljitijeg čišćenja polipa, te oni koji odlaze na redovite postoperativne kontrole, kada se primjenom (obično kortiskosteroidnih - kao što je avamys koji koristi vaš suprug) sprejeva, rast polipa može suprimirati. Dinamika bolesti je kod svakog pacijenta individualna tako da učestalost kontrola, terapiju i potrebu za reoperacijim donosimo ovisno u istoj.
Lijepi pozdrav!