Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Promuklost djeteta


Autor Poruka

natanervozis

22.09.2010. 14:55

Poštovani, imam trogodišnjeg sina koji je posljednjih mjesec i pol dana blago izderanog glasa. Nije to ona tupa promuklost , više kao izderano izgovaranje samoglasnika. Bili smo kod pedijatra,koji je ustanovio samo blago otečene glasnice,vjerovatno kao posljedicu virusne upale grla od prije tri mjeseca. Dobili smo nekekve lijekove za inhaliranje četiri dana , i stanje je bilo bolje.....međutim to se ponavlja. Napominjem da nije promukao stalno, najviše na kraju dana,i naravno pri vikanju i deranju (ipak ima samo tri godine,hahaha). Ali mama kao mama,uvijek se brine.....Pedijatrica kaže da ne trebam brinuti,ali zanima me i vaše cijenjeno mišljenje.....
p.s. inače ima izražen limfni čvor na vratu....
Unaprijed hvala

lekica1

29.09.2010. 13:41

Imam sličan problem sa svojim 2,5 godišnjim sinom.Naime, unazad 2 mjeseca je promukao, bili smo dva puta kod pedijatra i rekla je da je nalaz uredan te da je promuklost usljed glasnica.Nismo dobili nikakav konkretan odgovor niti nas je poslala na specijalistički pregled.Sada sam već zabrinuta i zanima me dali su takve promjene glasa kod djece uobičajene i usljed čega?Davala sam mu šumeći kalcij ali nisam primijetila neko poboljšanje, doduše samo tjedan dana, da li je potrebno duže ili?

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:45

Prmuklost kod djeteta u najvećem je broju slučajeva uzrokovana naprezanjem glasa, izuzetno rijetko se radi o drugim poremećajima. Ukoliko promuklost traje dulje vremena, učinite pregled orl-oga koji može učiniti pregled larinksa (glasiljki) fiberoptikom (cjevčicom kroz nos - rutinski se radi kod djece), i postaviti sigurnu dijagnozu. Lijepi pozdrav!