Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pulsiranje u usima...


Autor Poruka

Nikola12321

28.07.2013. 04:05

Pozdrav svima, upravo sam se registrovao na forum u nadi da vidim da li je neko mozda imao slicna iskustva sa ovim...
Imam 16 godina, i moji problemi su otprilike poceli pocetkom aprila, kada sam imao jaku upalu grla. Doktorica mi je propisala Amoksicilin ali on nije pomogao, pa mi je onda propisala Summamed.Tokom upale sam imao zakocen vrat na lijevoj strani, i bol na pokret rotacije u lijevo. Nakon ukljucenja Sumameda vrat se "otkocio", ali od tada se javio sum u usima, odnosno pulsiranje, koje je mnogo izrazenije u lijevom uhu, a manje u desnom. Taj zvuk je slican onome sa doplera krvnih sudova. Tada je bio vrlo jak, ali povremeno on se smanjuje, ali ne prestaje. Taj zvuk takodje prestaje nakon pritiska na lijevu stranu vrata, ili poslije trcanja, na primjer kada trcim pa sjedem, onda ga nema otrpilike 1 minut. Uredan audiogram i uredno kalorijsko testiranje, te uredan lokalni nalaz. Uredan kardioloski predgled, uredan dopler krvnih sudova vrata, i RTG cervikalne kicme- izravnata lordoza, uredna visina prsljenskih tijela i IV prostora.

Od pregleda mi je ostao jos MR pregled glave i mekih tkiva vrata.

Sada, da li ovo moze biti nesto opasno, i da li ima neko ko je imao iskustva sa ovakvim ili slicnim tegobama?

I da, jos da napomenem, dosta sam se i preplasio i opteretio oko toga prije, ali sada mi je sve lakse, sum je manji a i ja sam se prilagodio, ali od prije mjesec dana imam osjecaj knedle u grlu. Otisao sam kod doktorice opste prakse i ona mi je dala Amoksicilin i rekla da je grlo crveno, ali on nije pomogao. Takodje, isto prije mjesec, do mjesec i po dana mi se poceo pojavljivati neki osjecaj slabosti, i dosta panicarim. Takodje, mjerim cesto temperaturu i primjetio sam da ponekad, navece, mi je oko 37,2 dok je u ostalim dijelovima dana normalna. Sada ne znam da li to moze biti povezano sa pulsiranjem, jer mi se to javilo poslije tinitusa. Pozz, Nikola.


Read more: http://www.doktor.rs/forum/otorin...anje-usima-t49976.html#ixzz2aHXK6TJ6

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

30.07.2013. 16:15

Poštovani, učinite timpanometriju i ECD dopler V-B sliva i Willisova kruga koji će uz MR glave i vrata dati kompletnu sliku Vašeg zdravstvenog stanja. Pulsirajući šum u ušima obično povezujemo sa vaskularnom etiologijom.