Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sinusoskopija


Autor Poruka

ramona

02.04.2009. 20:20

Preporučeno mi je od strane orl napraviti sinusoskopiju. Zanima me što je to i kako se radi. Dali se radi pod anestezijom, ostaje li se u bolnici.....?
Zahvaljujem

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:40

Sinusoksopija se obično radi u lokalnoj anesteziji (može i u općoj, no vrlo rijetko), nakon aplikacije anestetika kroz stijenku koja spaja nos i čeljusni sinus (nekada i kroz usnu šupljinu, iznad korjena zuba, ovisno o preferiranju operatera) instrumentom se uđe u sinus te se uvede optika kojom se pregleda sinus te se uzmu preparati (bakteriološka analiza, PHD...), i često uvede lijek i aplicira cjevčica kroz koju se kroz 3-5 dana uštrcava lijek izravno u sinus. Neki odjeli prakticiraju hospitalizaciju za vrijeme liječenja; osobno, svoje pacijente nakon zahvata puštam na kućnu njegu (ukoliko ne žive predaleko od bolnice), - komfor u našim bolnicama nije bogzna kakav, a najčešće ne postoji ni medicinska indikacija za ostajanjem u bolnici (u suprotnom, naravno, pacijenta hospitaliziram), a oni svakodnevno dolaze na aplikaciju lijeka do vađenja cjevčice. Lijep pozdrav!