Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Konstantan neugodan zadah


Autor Poruka

trevor

03.11.2008. 09:30

Poštovanje,

22 su mi godine i student sam. Imam neugodan zadah već duže vrijeme. Imam sve zube u redu, te mi je zubarica rekla da mi je usna šupljina uredna. Išao sam nedavno kod svoje doktorice i rekao za postojeći problem, te me poslala na vađenje krvi iz čega je ustanovljeno da sam pozitivan na h.pylori bakteriju. Propisana mi je trojna terapija antibioticima koju sam prije 3 tjedna završio, te ne vidim nikakvo poboljšanje što se tiče zadaha, možda čak da je stanje i gore. Sad bi ubrzo trebao na 'izdisajni test' u Zajčevu da se ustanovi da li je i dalje pristuna bakterija.

Sad neznam, što li Vi preporučate, jer nije mi ništa bolje, a uostalom taj test košta 350kn, te će možda izać kao uzaludan jer problem nije riješen. Inače održavam zubnu higijenu redovito, 3 puta dnevno. A pregled zubarice što se tiče usne šupljine tiče činio mi se nonšalantan, te uz moje žaljenje što da činim (zbog zadaha), odgovorila je: pa žvači žvake!

Da napomenem da je mi je bris ždrijela i nosa rezultat fiziološka flora, znači u redu je. Inače nemam nikakvih smetnji u želucu, nosu, grlu... osim što imam pomalo žute oči, što možda ukazuje na jetru mozda ili bubrege (dok doc. tvrdi da to nema veze), te mi se usta suše unatoč velikom konzumiranju vode (šećer nalaz je u redu)...?

Nadam se Vašem odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.11.2008. 14:25

Poštovani, zadah iz usta može biti uzrokovan i kroničnom upalom tonzila i nakupljanjem detritusa u istima, znak bolesti sinusa, te, naravno i karioznog zubala i bolesti želuca. Preporučam vam pregled orl-oga koji će utvrifiti stanje u ždrijelu i nosu/sinusima. Nalazi briseva u principu nisu vjerni pokazatelj stanja sluznice ždrijela, poglavito tonzila, pa bez obzira na njihovu sterilnost vi možete imati probleme.

trevor

29.11.2008. 01:45

Poštovanje,

Hvala Vam na odgovoru.

Ovako, obavio sam izdisajni test, još jednom otišao zubaru, bio na ORL pregledu.
Zubar me je još jednom uvjerio da mi je sa zubima sve u redu (mada nismo zube slikali, neznam jeli to potrebno). Izdisajnim testom se pokazalo da više nemam bakteriju nakon trojne terapije. ORL pregledom doktor je napisao da je orl nalaz uredan, te mi preporučio AST test, te posjet gastrologu. Na njegovo pitanje o tome da li sam imao česte upale mandula, sam odgovorio da nisam... a tek poslije sam saznao, mada to nisam ni znao - imao sam kao klinac tih upala čestih. Doktorica moja kaže da će se tim AST testom utvrditi jesu li te upale imale kakve jače posljedice i zadržale se do danas. Tako da sad ću ubrzo obavit taj test...pa ćemo vidjet rezultate. Ali zanima me to što ste rekli -kariozno zubalo-? Kako to prepoznati, jel moguće da se to pojavljuje kod mlađe populacije?

Lijep pozdrav.

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.12.2008. 21:05

Poštovani, pod pojmom kariozno zubalo mislim na "pokvarene" zube, odnosno zubni karijes, kojeg bez probelma na rutinskom pregledu vidi svaki stomatolog. AST titar obavite, nalaz može biti koristan.

trevor

04.01.2009. 13:00

Poštovanje i svako dobro u Novoj godini!

Obavio sam AST titar test na Rebru i iznosi mi 349 IU/ml od dozvoljenih 200. Pa Vas pitam da li je moguće na temelju tog nalaza i mog problema zatražiti i biti mi odobrena tonzilektomija? Naime dobio sam uputnicu i preporuku doktorice za operaciju.

Hvala i još jednom sve najbolje!

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.01.2009. 12:40

Samo blaže povišenje AST titra (mislim na ono manje od tisuću), nije samo po sebi indikacija za operaciju, no može prevagnuti kod relativnih indikacija, kada samo na temelju simptomatologije i kliničkog statusa nismo sigurni je li je operacija stvarno potrebna. Povišenje titra samo po sebi znači da je organizam bio/ili je, izložen infekciji beta hemolitičkim streptokokom te da postoij imunološki odogovor na njega, a može ostati povišen dulje vremena i nakon preboljele infekcije. Nezgodna je stvar što se protutijela na streptokok mogu "okrenuti" protiv određenih stanica organizma (zglobovi, bubrezi...), te je potrebno, najmanje praćenje dinamike titra, a u slučaju kliničke indikacije i liječenhje anitbiotikom ili u krajnjem slučaju i operacija (tonzile jesu najčešće sijelo streptokokne infekcije, no to može biti i maltene biloko koja druga lokalizacija u tijelu, te je kod procjene potrebe i korisnosti zahvata potreban oprez). Dakle, i sami možete zaključiti da vam je prvenstveno potreban dobar orl pregled, gdje će se kad se odvagnu svi razlozi za i protiv donijeti odluka/dogovor za operaciju.

trevor

11.03.2009. 15:05

Doktore hvala Vam na svakom odgovoru!

Bio sam kod drugog ORL-oga na Rebru te mi je ustvrdio urođenu manu u nosu koja će mi donijet probleme sa sinusima ubuduće, što prvi pak nije uočio. Obavio jedan detaljan pregled zubiju, opet, ali sad kod drugog zubara, i nema mjesta uzroku na zubima i zubnom mesu. Naručen sam za gastroskopiju, tek za 5. mjesec, malo je gužva... Što bih Vas htjeo pitat, jer do sad nisam dobio odgovore na to, suha usta, bijel jezik u pozadini. Nemogu lučit dovoljno sline u ustima... Zbog čega je to tako? I još jedno bih Vas molio, taj AST koji sam radio, znači tu je negdje na oko 350, i zadržao se mada nisam imao bilo kakve upale niti temperature više od skoro 10 godina?

Živjeli!

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:40

AST može ostati trajno povišen i kod izostanka infekcije (rijeđe, ali može). Deformacija nosa (septum, nosne školjke...) može i ne mora u budućnosit raditi probleme sa sinusima, ovisno o težini i lokaciji - u cijeloj je priči najbitnija vaša simptomatologija.
Preporuka za smetnje sa usnom šupljinom je da pričekate nalaz gastroskopije, ovisno o nalazu, može se potražiti eventualni drugi uzrok smetnji). Lijep pozdrav!