Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sluz


Autor Poruka

Ivan

19.03.2005. 18:16

Ne znam da li je moj zdravstveni problem organske ili psihološke prirode. Ili, što je najvjerojatnije oboje. Već godinu dana osjećam da nešto sa mojim grlom nije u redu. Sjećam se da sam jednom (bilo je to negdje u veljači 2004) kihnuo. Nakon toga imao sam osjećaj da mi je nešto zastalo u grlu. Uplašio sam se, izašao na zrak, panično hodao, pokušao iskašljati. To je prošlo, nisam tome pridavao značaj. Nakon nekog vremena, to se ponovilo. Nakon otprilike desetak dana. Zatim opet. Nisam mogao točno opisati taj osjećaj, ali bio je vrlo neugodan. Osjećao sam neki strah da će mi nakupljena sluz zatvoriti dišne puteve a da neću moći osloboditi. A osjećao sam i fizički da to nije normalno stanje. Jednom prilikom sam zatražio pomoć na hitnoj. Tlak je bio 120/80, dobio sam nešto za smirenje i nešto da mi ojača organizam. Dva mjeseca nakon toga obavio sam neke pretrage. Nalaz krvi i urina je bio uredan. Slikao sam sinuse, nalaz uredan . Radiološki nalaz govori da imam zadebljanje sluznice nosne šupljine uz devijaciju nosnog septuma u desno. Plućne baze su slobodne i dobro ventilirane, slabije svedene kupole ošita. Postotak kisika u plućima 95% (istina, poslije napada).Sjena srca primjerene veličine i oblika. Dao sam i bris nazofarinksa. Nalaz – porasla fiziološka flora.
Tri mjeseca iza toga bio sam na još nekim pretragama. Kod alergologa nalaz za inhalacione i nutritivne alergene bio je uredan. Na nalazu kod citologa nisu u razmazu brisa nosa nadjeni eozinofili. Na pregledu kod otorinolaringologa rekao mi je da imam kroničnu upalu ždrijela, takodjer i baza jezika da je nešto veća. Što se nosnog septuma tiče nije mi savjetovao operaciju jer nije toliko velika deformacija. Liječnica opće prakse mi je pripisala persen, zatim helex koji sam uzimao samo kada me je uhvatila anksioznost. Takodjer i Flixonase. Flixonase mi nije pomogao da izbacim sluz koja je ljepljiva. Tek nakon dan, dva sluz sam mogao izbaciti dok nisam u anksioznom stanju. Oko mjesec dana iza toga opet sam išao na Hitnu. Tlak je bio 110/70. Ali sam na hitnu došao već relativno smiren, možda zato što sam popio Helex 0.25. Kada sam o problemu razgovarao sa doktoricom to me je umirilo. Ona je rekla da je problem vjerovatno psihičke prirode, da razgovaram sa psihologom. Kod psihologa nisam išao. Na tome je sve ostalo. Naučio sam se živjeti s tim, iako mi smeta. Na svoju ruku sam povremeno uzimao Helex 0.25 (oko dvije tablete svaki treći dan – po potrebi). Jedno vrijeme, čak oko mjesec dana nisam osjećao probleme zbog toga. Već sam mislio da je prošlo. A onda se opet ponovilo. Helex nisam više uzimao jer sam se bojao nusreakcija (U VT je jedna osamnaestogodišnja djevojka umrla jer je navodno popila krivu tabletu, a imala je astmu). Ne znam da li je moj problem psihicki ili fizički. Jeli to astma(kod disanja nema zvukova), hipohondrija, bronhitis. I kada nisam u stanju anksioznosti osjećam da mi u grlu nešto nije u redu, ne znam jeli normalno da sluz izbacujem (obicno je ili prozirna ili bijela, ponekad i siva zbog nikotina). Tome prije nisam pridavao značaj. Nekako mi se čini da smetnje najviše dodju nedugo nakon jela, zamišljam da se komadići hrane slijepe za sluz i da će zatvoriti dišne puteve. Vjerovatno je to razlog anksioznosti i napada panike. Tada osjećam veliki pritisak, osjećaj knedle u grlu, neugodan strah.(Pokušavam misliti na drugo, ali to je jače). Nakon toga osjećam se strašno iscrpljen, bezvoljan(legnem bočno i gledam u jednu točku, tv), dosta dugo nisam u stanju obavljati stvari koje inace obavljam. I to mi se javlja pretezito predvecer ili navecer, vrlo rijetko dopodne i na poslu. Anksioznost prodje ali me napetost ne prolazi dan, dva. Napominjem da sam u periodu od rujna 2003 do veljace 2004 smršavio 10 kg.( To smatram da nije posljedica ovog problema jer se on pojavio kasnije) Tada sam imao 81 kg, a zatim kroz godinu dana stalno imao oko 85 kg. Molim Vas za savjet. Ako želite, mogu vam poslati i liječničku dokumentaciju, ali su nalazi od prije pola godine i više…ali problem je isti. Ne pijem, ali pušim i imam želju prestati ako bi to riješilo moj problem.

prof. dr. Željko Bumber

22.03.2005. 09:42

U vašim tegobama jednako sudjeluje pušenje i psiha.
Ostanite u kontroli kod najbližeg liječnika i otorinolaringologa.