Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sinusi n-ti put


Autor Poruka

Pinokio

16.03.2005. 21:16

Lijep pozdrav,

Otprilike oko 3-4 sedmice postojali su simptomi akutne upale sinusa (bistra sluz koja je veoma često curila, te obično zapušena jedna nosnica, rijetko kad obje, a počesto se dešavalo da su obje u funkciji -dakle, da dišem a da ne moram koristiti usta).

Glavobolje - rijetko, ali upravo u onim mjestima koja upućuju na sinuse (korijen nosa, čelo, potiljak).Bol je podnošljiva, ali poprilično iritira i uspješno se rješavala aspirinom ili andolom.

Nakon dijagnoze dobio sam terapiju antibioticima (CITERAL) 2x500 mg (znači po jednu svakih 12 sati) i mislim da ima nekog poboljšanja. To je ujedno i razlog zbog kojeg pišem.
Dosad sam ih popio 12 (još 8 po toj terapiji mi preostaje).Efekti su uočljivi na sluzi koja je sad žućkasta, još uvijek je ljepljiva, ali me posebno raduje što je nos češće u normalnoj funkciji, iako to još uvijek nije u potpunosti riješeno. Ponekad se javlja i bistra sluz uporedo sa ovom žućkastom, a nuspojava na citeral osim male gadljivosti i ponekad male mučnine, nema.

Koristim i kapi za nos OPERIL već sedmicu dana (i one su dio te terapije).

Kada se pojave blaže glavobolje - obično nakon iscrpljujućeg dana - koristim i andol (8-9 sati nakon uzimanja citerala) - pa me zanima da li je to pametno raditi (uputstvo je inače na makedonskom tako da nije od velike koristi), te mišljenje da li je moguće trajno ovim putem izliječiti ove šupljine u glavi (sinuse).

Inače sam nepušač. Hvala na mogućem odgovoru i izvinjenje zbog dužine teksta.

prof. dr. Željko Bumber

17.03.2005. 14:02

Kombinacija lijekova koje koristite uobičajena pri liječenju upale nosa i sinusa. Predlažem da učinite rtg obradu sinusa kako bi se postavila dijagnoza /CT snimku /. Javiti se otorinolaringologu. Glavobolja ne mora biti samo posljedica upala sinusa.

Pinokio

18.03.2005. 20:19

Svakako Vam hvala na Vašem mišljenju - terapija spomenutim lijekovima je i otpočela nakon snimka sinusa (laički da kažem da se radi o klasičnom snimanju). Za par dana trebalo bi da odem na ugovoreni termin otorinolaringologu (iako ovim putem to puno brže ide).

Molio bih samo za objašnjenje (iako se naravno u tu svrhu koriste laboratorijske analize) - nos mi je mnogo rjeđe u potpunosti začepljen, duže je trajanje normalnog funkcioniranja obje nosnice (iako se prilikom disanja čuje šištanje nalik onome kada ljudi hrču dok spavaju - istina slabijeg intenziteta). Sluz varira od žute boje, do bistre i u posebnim slučajevima (prilikom jačeg ispuhivanja) primjećujem nešto nalik otopljenoj tableti u vodi - dakle, bijeličaste boje uz jedva vidljive minijaturne tragove krvi. U svim slučajevima sluz je veoma ljepljiva i češće otvrdne u nosu.

Hvala Vam na strpljenju