Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


šum..


Autor Poruka

sanela22

19.02.2009. 14:25

Dobar dan.. happy
Brine me stanje mooga decka koji vec 3 mjeseca otprilike ima sum u uhu i oslabljen sluh..bio je kod dr opce prakse koja mu je naravno vadila krv i sve je ok...takodjer je bio kod specijaliste na provjeri sluha..utvrden mu je oslabljen sluh.. te je dobio kapi za nos..mislim fiziolosku ili tako nesto..Te da je mozda problem u usnim koscicama... ON je sumar i vecinu vremena je vani..tijekom produzenih praznika za vrijeme Bozicnih i Novogod praznika mu se poboljsalo...medjutim cim se je vratio nazad na posao na hladno sum se opet vraca tj opet je zesceg inteziteta..
E sada, mene zanima od cega moze biti taj sum i kako se on izljeciti? Zabrinjava me to sto sam nedavno na faksu ucila da je dugotrajn sum uz vrtoglavice jedan od gl simptoma za neurinom n.vestibularisa ili n.statoacusticusa..(nisam bas sigurna koji tocno).. naravno on nema, niti je imao vrtoglavice niti temperature..niti bilo kakvih drugih simptoma..osim toga suma koji se pogorsava na hladnoci i posljedicno oslabljenog sluha..
Unaprijed zahvaljujem.. happy

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, kljucno za utvrdjivanje uzroka tegoba kod vaseg decka je sto je uzrokovalu sum. Naime, uho, kao organ sluha sastavljeno je od tri cjeline: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vanjsko i srednje uho sluze za prijenos i pojacavanje zvuka (uska, zvukovod, bubnji, slusne koscice i prostor koji ih okruzuje), dok unutarnje (puznica), te dijelovi sredisnjeg zivcanog sustava (slusni zivac i putevi koji prenose impuls prema kori velikog mozga) sluze u pretvaranju mehanickog vala (zvuk) u elektricni i njegovo prenosenje. Poremecaj na bilo kojem od navedenih mjesta moze dovesti do simptoma suma, nagluhosti... Za pocetak, vrlo jednostavnim ispitivanjem sluha (tonski audiogram), treba uvrditi da li je ostecenje u prvom ili drugom navedenom dijelu (nekada i kombinirano). S tim nalazom mogu se uciniti dodatne pretrage (timpanometrija, ispitivanje stapesnog refleksa, otoakusticke emisije, evociranih slusnih potencijala...), koji ce dovesti do tocne dijagnoze i omoguciti lijecenje. S obzirom na ono sto navodite, smetnje su najvjeroijatnije uzrokovane disfunkcijom eustahijeve tube te se nalaze u podrucju srednjeg uha, no s obzirom na kronicitet, svakako ucinite pregled u kabinetu za sluh. Sum na jednom uhu i bez drugih simptoma moze biti jedan od prvih simptoma neurinoma statoakustikusa, no sum prati gotovo svaku bolest uha, i od tisuca pacijenata koji se pregledaju zbog suma nadje se izuzetno malo onih koji imaju neurinom (koji je uzgred, dobrocudan tumor, samo sto raste na losem mjestu te ga treba ukloniti operacijom, koja rjesava problem). Dakle, bez brige i sretno!