Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uho,grlo, nos


Autor Poruka

sretna23

18.05.2010. 12:50

Dobar dan, evo imam jedno pitanje i molila bi Vas da mi odgovorite. Inače sam zdravstvene struke ali se u ovo ne razumijem. Imam sina 3,5g i prošli tjedan smo bili kod specijaliste iz otorinolaringologije na pregledu. Unazad 2 mjeseca sin mi je imao 3 puta upalu uha,dobio je samo klavocin i još jedan antibiotik,a pedijatar mi ništa nije rekao,niti kakva je upala bila ama baš ništa. Nalaz timpanograma je obostrano tipa C (desno -250daPa, lijevo -320). Disfunkcija tuba,lijevo uvućen i zamućen bubnjić.
Pa bi Vas molila da mi kažete šta to znači. Inaće je kao mali bio sklon bronhitisima i jednom imao upalu pluća. Šta da radimo??
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 19:00

Upale uha kod djece, pogotovo u hladnim mjesecima, vrlo su česte i redoviti su pratioc respiratornih infekcija sa začepljenem nosa (običnih prehlada koje se kompliciraju upalom uha). Nije rijetkost da dijete ima nekoliko upala srednjeg uha za redom, i ukoliko to nije prečesto (3 nije strašan broj), te ukoliko su upale blage, nema razloga za uzbunom. Nalaz negativnog tlaka u srednjem uhu treba komentirati i ovisno o vremenu u kojem je pretraga rađena (kod većine djece s preboljelom upalom srednjeg uha takav nalaz perzistira najmanje tri tjedna po preboljeloj upali, a redovit je i kod svake akutne prehlade). Ukoliko je nađen izvan tog perioda, dijete je potrebno staviti na konzervativnu terapiju kojom se sanira stanje te izvršiti kontrolu. C krivulja timpanograma označava blaži oblik tog stanja i najčešće se dobro i jednostavno liječi. Nadam se da sam pomogao odgovorom. Lijep pozdrav!