Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zacpljen nos/nosnica


Autor Poruka

Marin

26.02.2009. 21:50

Postovani,

Vec nekoliko godina imam problema sa nosom.Jedna od nosnica je uvijek zacepljena i to se tokom dana izmjenjuje tako da se jedna odcepi a druga odmah zacepi i tako stalno..Ako je recimo lijeva zacepljena a ja okrenem glavu na desno kroz dvije minute lijeva ce se odcepiti a desna zacepiti.Zacepljenost je nepodnosljiva, preko 90 posto..Probao sam koristiti operil,olynth,sterimar,nasonex,flixonase,razne inhalacije etericnim uljima-eusin kapi.. i nista nije pomoglo...Buduci sam promijenio vec nekoliko doktora, najmanje 4 i svatko je davao svoju terapiju koja nije imala rezultata nadam se da cete vi imati neko rijesenje za mene..

Domagoj Parazajder, dr. med.

25.03.2009. 22:15

Poštovana, za početak, začepljenost nosnice koja se seli s jedna na drugu stranu, više puta na dan, je fiziološka pojava kod svačijeg nosa i naziva se nosnim ciklusom, dok se kod ležanja na boku često zatvori nosnica na onoj strani na kojoj se leži, i to se zove pozicijskim refleksom. Kod ljudi koji imaju deformaciju nosne pregrade, alergijski ili neki drugi rinitis zbog čega postoji otečenost/hipertrofija sluznice nosa, ti, inače fiziološki (normalni) efekti, mogu biti izraženiji (nekad i prekinuti). Dakle, za točnu procjenu stanja treba mi više informacija, kao i uvid u stanje vašeg nosa (potreban je i endoskopski pregled nosne šupljine). Kada kod takvih, hiperreaktivnih stanja izostane efekt konzervativne terapije (najčešće sprejevi kao što su Nasonex, Flixonase,Tafen), dolazi u obzir i kirurško rješavanje problema (deformirana nosna pregrada se može riješiti isključivo kirurškim putem). Dakle, potreban je pregled orl-oga koji se bavi takvom problematikom radi točnog utvrđivanja stanja i mogućnosti liječenja. Sretno!