Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

27.05.2003. 12:50

Molim Vas da mi pojasnite zašto su neke namirnice (kao npr. jaja, jagode, citrusno voće i sl.) nepoželjne za konzumaciju ako majka doji bebu. Da li se opasnost nalazi u tome da može doći do alergijske reakcije bebe ako preko mlijeka dodje u dodir s nekom od tih namirnica (jer je dijte rodjeno alergično na nju), ili je stvar u tome da ako majka jede te namirnice dolazi do stvaranja alergije djeteta na dotičnu namirnicu?
Ja dojim bebu od 4 mjeseca, pojela sam jaje i nije bilo nikakve reakcije. Znači li to da ona nije alergična na jaja i mogu li ih nastaviti konzumirati?
S poštovanjem,
Ivana

Dr. Darko Richter

27.05.2003. 18:08

Ne znam tko priča sve te priče, ali se po malo čudim da ljudi to prihvaćaju zdravo za gotovo. I vi, i vaše dijete i svatko drugi može postati alergičan na doslovno sve, a ako već ima tu sklonost, koja je velikim dijelom kompleksno nasljedno uvjetovana, tada se obično alergizira na strane bjelančevine kojima je najviše izložen: bjelanjku jajeta, proteinima kravljeg mlijeka - u nas, a, npr. na Dalekom Istoku soji i sezamu, itd., itd. Ako u obitelji nemate alergija, nema nikakvog razloga bilo što ograničavati, a one koji vam te priče pričaju upitajte odakle im.