Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija i asma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katarina

30.09.2004. 11:59

Postovani,
Mojem sinu ( 8 god) utvrdena je alergija na pelud trave, korova, pelud stabla, i ambrozije.
Alergija se javlja kao suhi kasalj koji ponekad zna biti dosta( zbog kojeg je po preporuci ljecnika dobio i Ventolin) te mu malo curi nos te mu suze oci.
Ventolin smo prvi put poceli koristiti 13.09. te smo ga uzimali 13.09. po podne i navecer; 14.09. u jutro-popodne –navecer; 15.09. u jutro i navecer 16.09. samo u jutro.
Od tada ga vise ne koristmo jel djete ne kaslje i ne curi mu nos niti mu suze oci.

Djete je testirano – IgE test:

Alergeni razred kU/L
- trave – Dactylis glomerata - 3 8,10
- korovi – ambrosia artemisifolia 6 > 100
- stabla – breza 2 3,30

Također je i testirano alergoloski:

Alargent urtika mm razred 1+ do 4+
Pelud trava +žito U 6mm 5-8
Pelud korova U 7 mm 8 i 9 i 10
Peludi stabala II U 2 mm 2 – 3

Ventilacija pluća – Vcmax 84%, FEV1 -, MEF25:161%, MEF50:134, MEF75:113%, MEF25-75:147%,PEF:103%


Doktor preporca SIT-a (HIPO) na peludi ambrozie el. simptomatike.
Ako sam dobro shvatila to je tjedno pikanje pod kozu ambrozijom od 10 – 4 mjeseca ( i tako 3-5 god – kako je doktor rekao)
Receno mi je da postoji i druga solucija koju ne pokriva HZZO, a to je da se u 7 mjesecu djetetu da neki preparat koji ima istu ulogu kao i gore navedeno pikanje...Navodno da je cijena cca 200-300 EUR.

Ljecnik objasnjava da je, zbog nacina na koji djete reagira na ambroziju, moguca asma te zbog toga preporuca da se odlucimo na jednu od solucija kako bi mu ublazili alergijsku reakciju za iduca ljeta....

Planiramo otici na seminar o Asmi koji organizira bolnica Srebrnjak.

Da li su ove dvije sulucije jedine u rijesavanju problema?
Molim Vas savijet!!!

Zahvalna mama!

Dr. Darko Richter

30.09.2004. 19:50

Mislim da vam dijete već ima astmu, tzv. "cough variant asthma", iliti astma koja se manifestira prvenstveno suhim i često napadajnim kašljem, često noću ili pred jutro, te uz tjelesni napor. Treba, po mojem mišljenju, dobiti terapiju inhalacijskim kortikosteroidom u malim dozama (Flixotide ..., ili antileukotrienskim modifikatorom (u nas samo Singulair Junior). Postoji izrazita preosjetljivost na ambroziju, no u manjoj mjeri i na druge peludi, što djetetu bitno umanjuje šanse da imunoterapija, samo protiv ambrozije, uspije. Naime, samo u slučaju da su djetetove smetnje vezane isključivo za pelud ambrozije, imala bi ta intervencija smisla, ali kako to točno utvrditi, kada istodobno cvatu i trave, a u proljeće još i stabla i žitarice? Provokacijski se pokusi više ne izvode izvan okvira profesionalne senzitizacije. Prema tome, treba dobiti farmakoterapiju, a o imunoterapiji treba debelo razmisliti i ništa ne nagliti.

katarina

04.10.2004. 11:21

Postovani,
sto je farmakoterapija? I na koji se nacin provodi?

napominjem da djete ( pogotovo od kad je zahladilo) nema napadaje kaslja ne curi mu nos i ponasa se normalno. Trenira nogomet 4x tjedno te je zbog toga izlozen fizickim naporima.

Molim da mi protumacite zbog cega mislite da djete ima vec astmu i da li se napadaji kaslja kod asmaticara javljaju tokom cijele godine ili ovise o necemu ( u ovom slucaju velikoj koncentraciji peluda ambrozije?).

Hvala!

Dr. Darko Richter

04.10.2004. 20:32

Farmakoterapija znači terapija lijekom. Može dobiti tabletu (npr. monetlukast) ili inhalacijski kortikosteroid i salbutamol preko pumpice ili diskusa. Terapija se provodi savki dan u fazi izloženosti alergenu, ili cijele godine, ako je alergičan na perenijske alergene.
Ako je alergičan samo na peludi, logično je da mu smetnje sistiraju kada mine sezona cvjetanja, što se još nije sasvim dogodilo, ali hoće, najkasnije do Svih Svetih.
Zašto mislim da već ima astmu?
Zato jer vi to kažete.