Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cjepivo i jaja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

23.09.2004. 11:07

Poštovani,
Pedijatrica prijateljičinog djeteta inzistirala je da se dijetetu napravi alergo test na jaja prije nego odobri redovno cjepljenje s godinu dana starosti djeteta. Dijete je inače alergičar. Naše dijete se također treba cijepiti za dva tjedna, a ima dokazanu alergiju na brašno, mlijeko i grinje, međutim naša pedijatrica kaže da cijepivo i alergija na jaja nisu baš u nikakvoj vezi. Tko je u pravu?

Dr. Darko Richter

23.09.2004. 18:24

Ovisi koje cjepivo, jer MPR cjepivo jest u vezi s jajima, a druga cjepiva z našeg programa nisu. Dakle, ako je alergičan na jaja, može se odlučiti da se MPR cjepivo odgodi, ili, da se cijepi frakcionirano protiv morbila i rebele, a parotitis odgodi do povlačenja reakcije na jaja.
Inače, počinje me i brinuti i zabavljati ova alergija na "brašno", koja se spominje skoro u svakom postu u zadnje vrijeme. Kao da je to definirana molekula. Brašno je fizikalni oblik nečega, a tek to nešto jest ono na što se može biti alergičan. Isto kao da kažete da ste alergični na kutiju. Kakvu kutiju, od papira, lima, drveta, plastike itd.? Ili, da ste alergični na mlijeko: majčino, kravlje, sojino, kozje, ... koje!? To ponavljanje priče o alergiji na brašno ukazuje na nove visine naše alergologije, gdje se, izgleda,dosta toga testira bez uključivanja mozga, i onda se to (bez mozga) točno vidi po načinu interpretacije i prezentacije nalaza roditeljima, koji upijaju te priče, i odmah vrlo značajno raspravljaju o alergijama na brašno i sl. Inače, pšenično brašno jest jedan od alergena na koje se preporučuje testirati dijete u slučaju jače sumnje na nutritivnu alergiju.

mama

04.10.2004. 00:25

Nakon provjere javljam da se dvaput na nalazu (koji je potpisao i ovjerio pedijatar alergolog) mog djeteta pšenično brašno spominje kao "brašno"....A što se zabavljanja tiće...već se dugo i brinem i zabavljam : )...npr. starijeg sina su naručili na operaciju bruha kad je imao oko 1 godinu, mi zbog godišnjeg odgodili, sad mu je sedam godina i nikad mu se više bruh nije pojavio. Da smo umjesto operacije odgodili godišnji djete bi bilo očigledno bespotrebno operirano!
Zatim, zbog bijele mrlje na trbuhu dermatologica dijagnosticirala vitiligo. Dvije godine smo živjeli u uvjerenju da nam djete boluje od te bolesti (nitko je u obitelji nema), dok neka druga malo stručnija nije zaključila da je dijete jako anemično pa otud i gubitak pigmentacije.
Kako su mi djeca prilično boležljiva, tako se ja stalno zabavljam!

A sutra moramo odbiti (odgoditi) cijepljenje, pa će i to biti vrlo zabavno jer naša pedijatrica kaže da nikad nije čula (kako ona kaže: ni na specijalizaciji) da je cijepivo MPR u vezi s alergijom na jaja. Kako sam ja "samo mama", molim Vas dr. Richter da mi kažete kamo je mogu uputiti da to provjeri?

Dr. Darko Richter

04.10.2004. 09:38

Zašto me dvaput pitate istu stvar? Ako je dijete alergično na kokošje jaje, i od tog jajeta ima smetnje kada ga pojede (crvenilo oko ustiju, pojačanje ekcema, urtikariju, otežano disanje, itd. ...) onda bi bila ludost ići ga cijepiti cjepivom u kojemu je komponenta parotitisa uzgajana na pilećem embriju. Ako je dijete alergično na grinju, "brašno" i "mlijeko", a test na kokošje jaje bio je u istom testiranju negativan, ona se može cijepiti bez većih alergijskih rizika. No, u neznanju se katkada cijepe i djeca s alergijom na kokošje jaje, pa se ništa ne dogodi. Ovdje govorimo o rizicima, a na vama je i na vešem pedijatru da te rizike preuzmu, ili ne.
Što se tiče pjege na trbuhu, nisam čuo veće gluposti da zbog anemije može nastati izolirana blijeda pjega. Valjda je i laiku jasno da dio boje kože i vidljivih sluznica dolazi i od crvenih krvnih tjelešaca, čije promjene se odražavaju na svim vidljivim sluznicama i cijeloj koži, a ne na pojedinim mjestima. Moram vam reći da na momente dvojim da li su neka pitanja provokacija ili odraz istinske neprosvijećenosti (prvo bi se odnosilo na onoga tko postavlja pitanje, a drugo na onog "stručnjaka" koji vam je tako nešto servirao). A za bruh: on je ili postojao, ili nije. Njega možete operirati odmah, ili kada se ukliješti, ako se ukliješti. Neki cijeli život žive s bruhom, a neki imaju velikih i kadikad po život opasnih komplikacija. Da li ste i poslije odgođene operacije bili kod kirurga, jer, bruh ne mora izlaziti kada vi to poželite, a da otvor u trbušnoj stijenci i dalje postoji, i u datom času mogu crijeva ponovno izaći u kilnu vreću.