Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na jaje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ms23

29.05.2008. 09:55

Postovani dr. Richter,

Svom djecaku starom 13 mj. uvela sam prvi put bjelanjak u prehranu. Sat vremena nakon obroka pojavio se osip po cijelom tijelu. Dala sam mu Fenistil kapi i odvela ga na pedijatrijsku hitnu. Dok smo dosli do bolnice ospi je se gotovo u potpunosti povukao. Preporucili su nam alergolosko testiranje i kao odgovor na moje pitanje u vezi cijepljenja na MoPaRu receno mi je da se vecina pedijatara ne odlucuje na njega. Preporucena mi je terapija Fenistil kapi kroz slj. nekoliko dana. Molim Vas koje je Vase misljenje o cijepljenju i testiranju na alergene (gdje i kad da ga obavim)?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

29.05.2008. 17:10

Obavezno treba učiniti alergološko testiranje na bjelanjak ili cijelo jaje. Bez toga, ovaj osip je samo vjerojatna, ali ne i sigurna posljedica ingestije jajeta. Ništa bez testiranja (prick, ili spec. IgE iz krvi). Za prick barem 10 dana ne smije biti na antihistaminiku.
Umjesto trčanja u ambulantu, ili čak bolnicu, bilo bi pametnije da ste osip snimili na mobitel ili drugu kameru, da kasnije ne morate puno objašnjavati što se dogodilo i kako je izgledalo. Što ste to fenomenalno doživjeli u ambulanti i u bolnici? Da postoji nekakva nad-bolnica,možda bi vas i tamo uputili, i, na kraju biste opet pili Fenistil ili nešto slično, ili bi ga mudro opservirali u bolnici, ovisno o tome kako bi sve to doživio dežurni, do kojeg dok ste došli osip više nije ličio nan ono što ste propustili snimiti. Da vam kažem svoje mišljenje o ovome: Fenistil se propisuje u ambulanti, i, ne vidim razloga da se ide u bolnicu, ako je Fenistil dobio u ambulanti.
Ako se obradom dokaže da je alergičan na jaje, onda se ne bi trebao cijepiti MPR, jer je parotitis uzgojen na pilećem embriju, i postoji mala i udaljena, iako realna šansa, ponavljanja reakcije ili čak šoka. Može se cijepiti frakcionirano (zasebno) morbili i rubela.
No prije svega, utvrditi nalazom da je alergičan na jaje.

ms23

29.05.2008. 18:05

Postovani dr. Richter,

Hvala na uputama za daljnju obradu. Samo bi se osvrnula na vas komentar na odlazak u bolnicu. Osip je bio generalizirana urtikarija jer sam vec to vidjela i znam kako izgleda. Djete je jos imalo crvene oci koje su ga svrbile. Samoincijativno sam mu dala Fenistil kapi i posto nikoga nije bilo u ambulanti otisla na hitnu. Dal li sam mozda prvo trebala cekati da pocne tesko disati pa ga onda voditi kod doktora? ili da se pocne gusiti? Ili sam trebala cekati drugi dan dok ne dodje nasa pedijatrica? Nisam neki panicar ali po meni alergijska reakcija nije nesto sto se treba olako svatiti. Svejedno hvala na upustvima na daljnju obradu. Nemojte se ljutiti sto cu ovo reci ali ipak kanalizirajte svoju negativnu energiju na drugi nacin a ne negativnim pristupom prema ljudima koji traze pomoc.

Darko Richter, dr. med.

29.05.2008. 20:50

Još nešto: Fenistil nema gotovo nikakvi preventivni učinak na bronhospazam, pa, ako ste strahovali da en dođe do gušenja, i dobili Fenistil, mogli ste jednako nastaviti strahovati.

Darko Richter, dr. med.

29.05.2008. 20:50

Možete vi reći što god željeli, ali, to što vi "znate" što je urtikarija, meni kao doktoru, kojemu ćete to eventualno izreći, ne znači ništa. Otprilike, kao kada profesor pita đaka: koji je galvni grad Portugala? A đak će: to znam. I dobije ocjenu odličan. E sada, da li je on to stvarno znao, ili ne, ne može se poslije toga nikada više doznati.
A sada vaše daljnje nedoumice: "... čekati da počne teško disati, ili se gušiti"? Što mislite, kada pojede to jaje, ili kikiriki, ili sl., što mu je od ustiju/želuca dalje: bronhi, ili koža? Evo da vam kažem: koža je najdalje od želuca, od svih organa. Na koži će se prvo nešto pojaviti samo ako je direktni kontakt, i tada odmah, tj. unutar par minuta, npr.kao kod uboda pčele, a tek zatim idu pad tlaka i gušenje, ali, ako je prva manifestacija bila urtikarija, ostalo teško da će naknadno slijediti. Još nikada nisam vidio tu sekvencu: da je netko dobio urtikariju nakon 1 h od inkriminirane hrane (što je moguće, ali ukazuje da je hrana išla kroz želudac, zatim krvotok, i tako nekoliko puta, dok nije došlo do osipa), a zatim da bi nastao bronhospazam i pad tlaka. To još nisam vidio, iako svi stalno od toga dršću. Ne kažem da je to isključeno, ali, vidio nisam, makar sam vidio bezbroj urtikarija. Evo vam primjer knjiškog znanja koje je, očito, tako teško prevesti u stvarni život, i skoro uvijek, taj je prijevod kriv. Zato ne savjetujem laicima da se udubljuju u medicinu, jer je nikada neće shvatiti, a i doktorima je to veliki problem, i zato se mi stalno educiramo, kao nijedna druga struka. Ars longa, vita brevis.

evo mene

10.07.2015. 14:40

Pozdrav!
Ovakva je situacija kod nas. Dijete 11 mjeseci, nakon sto je pojeo 2 zalogaja kajgane dobio je crvene fleke po cijelom licu (pojavile su se 15 min nakon konzumiranja i povukle nakon pola sata). Na savjet patronazne sestre nabavili smo fenistil kapi za svaki slucaj, i pojeli kuhani bjelanjak. Nakon par minuta pojavila se jedna flekica na licu ( mala, cca 1-2 cm) i povukla se za pola sata. Kada dijete konzumira hranu u kojoj ima jaja također se pojavi takva mala flekica. Nikakvih drugih komplikacija nije bilo. Dakle nekakva alergija na jaja je ocito prisutna, ali je reakcija "slaba". I sta sad? Na alergotest? Davati ili izbjegavati jaja u svim oblicima? Sta sa cjepljenjem sa godinu dana?
Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2015. 10:25

Treba obaviti konzultaciju alregologa, do tada nemojte davati hranu koja sadrži bjelančevine jaja. Ako se potvrdi sa je riječ o blagoj alergiji tada ne bi trebalo biti problema s cijepljenjem.