Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stafilokok aureus i dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Goga

18.07.2005. 15:00

Štovani dr. Richter -

molim vas da mi odgovorite da li postoji veza izmedju infekcije (izoliran iz nazofarinksa) zlatnim stafilikokom i pojave dermatitisa? Kako imam dijete koje vec nekoliko godina ima atopični dermatitis (i protiv kojeg se, nekad sa više, a nekad sa manje uspjeha borimo) u svakodnevnom razgovoru sa ostalim mama djece sa sličnim problemom primjetila sam da većina djece ima izoliran stafilokok ili povećan titar -slobodno me ispravite laik sam - antitijela stafilokoka u krvi. Isto tako čitala sam u nekom znanstvenom časopisu da su japanski znanstvenici (mislim?) izvodili pokuse tako da su na kožu zdravih osoba lijepli flastere na kojima su bili toksini bakterije stafilokok aureus, te da su nakon toga promjene na koži nalikovale onima kao kod atopičnog dermatitsa.
I na kraju želim vam reći da izuzeto cijenim ovaj forum i savjete koje doktorica i vi dajete nam - roditeljima u nedoumici happy

Srdačan pozdrav,

mama

Dr. Darko Richter

31.07.2005. 22:52

Zlatni stafilokok u nosu znači samo to da je sigurno prisutan i na koži, a osobito je gostoljubiva ekcematična koža. No, ta gostodljubivost joj se nikako ne isplati, jer atopijski dermatitis (ekcem) ne želi zarasti ako je na njemu stafilokok. Zato bi trebalo liječiti stafilokok u nosi u u koži tako da dijete popije kuru odgovorajućeg antibiotika, te kroz 3-5 dana dobiva kremu/mast s antibiotikom protiv stafilokoka, a osobino bih propisao još i kortikosteroid (tj. kombiniranu kortikosteroidno-antibiotisku kremu).

lady_I

09.07.2015. 18:50

Poštovanje,
nisam bila sigurna gdje postaviti pitanje, a vidim da se ovdje radi o sličnoj temi.
Imam 20 godina i u više navrata mi se na rukama i nogama pojavljao zlatni stafilokok. Zadnjih godinu-dvije ga nije bio, no prije dva-tri tjedna pojavio se ponovo na palcu desne ruke. Krenula sam mazat kremom Triderm te se malo povukao, ali se ubrzo ponovo pojavio na istom mjestu samo u većem razmjeru. Nastavila sam mazati kremom Triderm no cini mi se da ne pomaže već da se stafilokok svaki dan sve više proširuje. Imam doma još i kremu Betrion, pa ako imate neki savjet kojom kremom da pokušam jer izgleda da Triderm baš više i ne djeluje?
Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2015. 10:25

Triderm sadrži kortikosteroid koji smanjuje obrambene mehanizme kože. Možete pokušati sa 10% otopinom betadina u obliku obloga, a ako se bolest širi treba se javiti liječniku i tada će odlučiti o daljnjem postupanju (bris, antibiotik ).