Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija na voće i kravlje mlijeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dotoja

27.09.2014. 15:20

Beba je stara 5 mjeseci, sa 4 mjeseco i nešto sitno započeli smo dohranu sa kašicama, prije toga je bila dojena do kojih 2 mjeseca.
probali smo kupovne kašice od šljive, jabuke , kruške te običnu nadrobljenu bananu, pri konzumiranju tih namirnica pojavilo se crvenilo na dijelu glave iznad uha sa obje strane, koje se povuče u roku par sekundi nakon prestanka davanja kašice. Probala je i domaću kašicu od skuhane jabuke, nije bilo crvenila, ali se na tri različita mjesta na licu pojavile male crvene točkice, koje ne znam da li su povezane sa jabukim, pedijatrica je mišljenja da je rano za bilo kakav alergo test, te da joj te namirnice ne odgovaraju, tj da joj je prerano, ja ipak mislim da se radi o alergiji, što vi mislite. Na povrće nema nikakve reakcije

Također, zadnjih nekoliko dana prilokom hranjenja ad-om hipp ha, počelo joj se pojavljivati crvenilo na području očiju, ne znam da li je to povezano sa alergijom na laktozu,?beba uredno napreduje sa prirastomtežine oko kilu na mjesec. pedijatrica nas je uputila na vađenje krvi u svrhu rasta ige na proteine kravljeg mlijeka, te nam prepisALA alfare kojeg beba odbija

Mvaše mišljenje!Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.09.2014. 08:55

Slažem se da treba pomišljati na alergiju, ali ne na laktozu (šećer) nego na bjelančevine kravljeg mlijeka. upravo je to i razlog za pretrage na koje Vas je uputila pedijatrica. Nikako ne savjetujem davanje roizvoda koji sadrže kravlje mlijeko (treba čitati deklaracije na proizvodima) a HA formule u tom slučaju nisu primjerene za davanje. Postoje alternative Alfare-u pa se mogu pokušati dati u konzultaciji s pedijatricom.

dotoja

30.09.2014. 16:45

Hvala na odgovoru!

obavili smo danas vađenje krvi u svrhu te pretrage, za 2 tjedna su rezultati, do tada dajem alffare koliko može popiti,dok se ne navikne jer ne želi baš, ali iz dana u dan malo bolje ga prihvaća.

što mislite u vezi voća, da li je i to alergija?

dotoja

03.10.2014. 00:10

i primjerice kada jede kupovnu kašicu od mrkve pojavi joj se crvenilo, od domaće kuhane nema reakcije, sa jabukom ista stvar, ne znma što bi sada bilo najpametnije, skroz ukinuti dohranu i pričekati mjesec dana da navrši 6 mj pa opet krenuti, ili nastaviti dalje ali zbjegavati namirnice od kojih dobije crvenilo?!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2014. 10:30

Svakako ne treba davati kašice na koje se javlja alergija, možda bi bilo najbolje odgoditi uvođenje kašica do navršetka 6 mjeseci.

dotoja

16.10.2014. 15:05

zasad smo skroz stopirali dohranu, krenut ćemo ponovno sa 6mj, a to će biti za neka 3 tjedna

stigao nam je nalaz pretrage
IgE 14,3 kU/L ref interval 0-122, napomena: normalne vrijednosti IgE za 6mj <7,3 kU/L

RAST f2 (mlijeko) koncentracija <0,35 kU/L ref interval 0-0,35
razred 0


pedijatrica kaže da po ovome alergije na proteine kravljeg mlijeka nema, ali po ovom IGe-u ima nešto povišeno, ali po njoj je to normalno

naručiti će nas kod gastroentrologa(ili tako nekako) na pregled, pa kao da se vidi što bi trebalo dalje, pa vas molim za vaše mišljenje na temelju ovih nalaza

isto tako i dalje nam je pedijatrica savjetovala da koristimo alfare, što po meni nema nekog smisla, ako alergija ne postoji, inače stolica na alfareu je zelena rijetka i ima užasan miris , da li je to normalno?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2014. 10:05

Nalazi su tek jedan element u procjeni uzroka problema i ne treba im apsolutno vjerovati. Stoga pricekajte misljenje gastroenterologa. Navedeni izgled stolice ne bi trebao biti posljedica hrane, no moguće je. U svakom slučaju, ako dijete dobro napreduje izgled stolice nije bitan.