Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Aptamil Comfort


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tena Lucijan

19.10.2011. 01:50

Poštovani, imam kćer 4 i pol mjeseca staru do sada isključivo dojenu.pošto je u zadnjih 2 mjeseca dobila samo 150grama na težini pedijatrica je preporučila adaptirano koje god želimo. Iz neznanja sam kupila aptamil comfort 1 te sam kasnije pročitala da je to hipoalergeno. Odmah sam zvala pedijatricu i pitala dali da promijenim u aptamil, ali ona veli da to nema nikakve veze i neka ostane na comfortu ukoliko ga je prihvatila, a prihvatila ga je super. Inače, curica je imala zatvor stolice te je zadnjih 2 mjeseca imala stolicu svakih 6-7 dana kad je bila samo dojena. Sad comfort je i za djecu s probavnim smetnjama.A ipak znam da ne bi trebalo stalno mijenjat adaptirano.Mene zanima dali da ostanem na aptamilu comfort il da prijeđem na aptamil? Hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.10.2011. 10:25

Nema potrebe mijenjati mlijeko, hipoalergena mlijeka imaju i drugih prednosti kada je riječ o zdravlju u odraslijoj dobi

kaktus10

31.01.2012. 18:45

Poštovani,
beba nam je stara mjesec i pol i do sad je bila na "običnom" Aptamilu. Međutim, on dosta halapljivo jede pa se pritom i naguta dosta zraka, što opet dovodi do grčića, plača i vjetrova. Također, dosta i bljucka nakon jela (pretpostavljam daje to isto dijelom uzrokovano ovim halapljivim jedenjem). Na preporuku pedijatrice smo uzeli Aptamil Comfort pa mu zadnja 3-4 dana dajemo Comfort jer ga otpočetka dosta muče vjetrovi i grčevi, nekad ga i probude iz sna dok se savija i stenje. Također, kupili smo i Aptamil AR za smanjenje bljuckanja pa me zanima da li se mogu te 2 formule miješati, npr. da mu na 90 ml vode stavimo 2 mjerice Comforta i 1 mjericu AR-a? Ili je bolje ne miješati?
Inače, stolicu ima svakih 4-5 dana, oker-maslinaste boje, kašasto.
Na prvom pregledu prije 2 tjedna je sve bilo u redu, pedijatrica je rekla da je lijepo dobio na kilaži (700g i 4 cm).

Hvala na odgovoru!

kaktus10

01.02.2012. 17:20

Poštovani,
još jedno pitanje - koliko dugo smijem max držati pripravljen AD obrok u bočici? Na kutiji piše "pripremati uvijek svježe i neiskorišteno baciti odmah". Svježe pripremam uvijek, ali, ponekad mi se dogodi da beba zadrijema u tih par minuta dok ja spremam bočicu i probudi se kroz pola sata - je li to predug period za takav pripravak?

Hvala!

prvi put mama

02.02.2012. 14:00

Molim vas za pomoc:

Nasa beba od 2mj i cca 5,5kg puno bljuca vec po rodjenju. Na savjet patronazne poceli smo davati aptamil ar jer i mog mlijeka nije bilo dovoljno. Mlijeko inace izdajam i dajem ma bocicu Nuk. Beba jede 6x dnevno i 1x po noci. Aptamil sam davala mijesajuci sa vodom ili bi dala obrok samo sa mojim mlijekom. Nasa beba je i daljej jako bljucala,,povisili smo madrac, drzimo je bar sat vremena nakon obroka uspravno ali nista ne pomaze. Uopce nismo u stanju staviti je u krevetic jer se odmah sva zbljuca. Po cijeli dan. je meni na rukama a nocu spava na nama i tada ne bljuca.
Patronazna nam je savjetovala da aptamil ar mijesam sa mojim mlijekom umjesto sa vodok sto i radim ali da li je to dobro?? Beba inace ima stolicu svaki drugi dqn ili cak treci, boje senfa je sto je ok ali je kao glina. muci se dok kaka, i i dalje stalno bljuca. Dajemi i bio gaju.
Pedijatrica kaze da dok na tezini dobiva da nije zastrasujuce ali mislim da isto tako nije normalno da bebu ne mogu nigdje poleci i da je nosim po cijeli dan.

Molim vas za vas savjet, iscrpljeni smo i muz i ja a najvise nasa beb koja je inace tako super,cak i sava po noci, uopce nema napadaje placa osim sto je to muci. Zelimo joj pomoci ali kako?
Hvala vam

prvi put mama

03.02.2012. 12:25

Napomena: u 6 obroka beba pojede 60ml a do prije 10 dana jela je po 90ml. Pedijatrica i patronazna kazu da je to visak koji izbacuje van ali nama je naprosto nevjerovatno da stalno nesto izbacuje. I to satima traje. Mi sumnjamo na reflux ali kako sam prethodno napisala pedijatrica tvrdi da beba jednostavno puno jede i ne zna kad je dosta. Na tezini je dobivala cak 40gr. dnevno dok je jela 90ml.
Hvala vam unaprijed na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2012. 13:10

Razrjeđivanje praha adaptiranog mlijeka vlastitim mlijekom ne preporučam jer to mlijeko ima preveliku količini različitih molekula i minerala obzirom na količinu vode (prevelika osmolalnost) - i može poremetiti ravnotežu vode u organizmu. Pokušajte Novalac AR (sadrži kukuruzni škrob, potpuno je tekuće kao i svako drugo mlijeko a zgusne se tek kada dođe u kontakt s želučanom kiselinom). Podoje možete davati između. Činjenica da dijete dobro napreduje i da nema bolnih epizoda plača ne bi ukazivala na tzv Gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Refluks postoji uvijek, fiziološki, i ukoliko nema znakova upale jednjaka (GERB-a) treba samo čekati i poduzimati mjere koje činite. Preporučam napravite pregled stolice na skriveno krvarenje i hemoglobin iz kapilarne krvi. Ako bude odstupanja od normale u ovim nalazima bilo bi uputno obaviti i konzultaciju sa pedijatrijskim gastroenterologom.

prvi put mama

06.02.2012. 17:45

Hvala vam lijepa na detaljnom odgovoru i savjetima. Procitavsi samo prvi dio znamo sada zasto nasa kcerkica zadnjih 7 dana malo mokri. Sutra imamo prvo cijepljenje i sigurno cemo napomenuti sve sto ste nam napisali.
Metode iz vase knjige za djecu sa refluxom i dalje pokusavamo pa se nadamo da ce stvari uskoro krenuti na bolje.